PORTUGAL

portugal ESCAPE heeft zich de voorbije jaren geprofileerd als cultuurspecialist. Zorgvuldig voorbereide en uitgewerkte pakketten brengen de gemotiveerde reiziger op plaatsen waar de doorsnee-toerist geen lucht van krijgt en geven een ruimer en nadrukkelijker beeld...

 

ons aanbod >>>

 

Inleiding
ESCAPE heeft zich de voorbije jaren geprofileerd als cultuurspecialist. Zorgvuldig voorbereide en uitgewerkte pakketten brengen de gemotiveerde reiziger op plaatsen waar de doorsnee-toerist geen lucht van krijgt en geven een ruimer en nadrukkelijker beeld van de bezochte bestemming. Portugal en Andalusië hebben wereldgeschiedenis geschreven. ESCAPE ging rusteloos op zoek naar de meest waardevolle sporen. Naar de traditie van het huis krijgt U een “breedspectrum” - beeld van één van de oudste en weelderigste naties en regio’s van Europa en dit in de meest comfortabele en zorgeloze omstandigheden.

Portugal
Portugal is het zeevaardersland bij uitstek en dankt zijn geschiedenis en zijn mythes aan de oceaan. Tevens is het één van de oudste naties van Europa, het behield gedurende vrijwel achthonderd jaar zijn landsgrenzen. De tien miljoen inwoners spreken hun eigen taal en hebben hun eigen rijke tradities. De verschillen tussen de diverse regio’s zijn enorm groot voor zo een klein land. De Algarve is het meest in trek omwille van de schitterende zandstranden en rotsbaaien, de pittoreske vissersdorpjes, de talrijke watersportmogeijkheden en het aangename klimaat. Achter deze kuststrook ligt het tot nu minst ontdekte deel van West-Europa met ruige en afwisselende landschappen, mondaine steden vol geschiedenis en afgelegen vriendelijke dorpjes met nog het diepgewortelde respect voor oude tradities. Geniet van een glas oude port of Vinho verde en de heerlijke gevarieerde keuken. Luister naar de fado waarbij de “saudade” (melancholie) op muzikale wijze wordt verwoord en droom weg in de weelderige Manuel-stijl of de wondere wereld van de azulejos.

Porto e Norte de Portugal
Helemaal in het noorden strekt zich Trás-os-Montes uit, wild en ongerept en in het verleden was het een toevluchtsoord voor religieuze en politieke bannelingen. Het is nog steeds een land van stille dorpjes waar het Parque Natural de Montesinho zich uitstrekt van Bragança tot de Spaanse grens. De groene Minho provincie beslaat het gebied tussen de rivieren Douro en Minho. De Minho wordt beschouwd als de “geboorteplaats van Portugal”. In 1139 roept Afonso Henriques zichzelf uit tot koning van Portugal en Guimarães wordt de hoofdstad. Braga is het belangrijkste religieuze centrum van het land met het barokke “Bom Jesus do Monte” als meest opzienbarende heiligdom. Elk jaar wordt er de Semana Santa gevierd met indrukwekkende en plechtige processies. In de welvarende Douro-vallei ontdekken we een streek vol wijngaarden en “quintas” die de port-en wijntraditie waar maken.

Beiras – Centro de Portugal
Het drukke Figueira da Foz en andere pittoreske havenstadjes in Beira Litoral herinneren aan die allesbepalende band met de zee. De oude en door Portugezen zeer geliefde universiteitsstad Coimbra is een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de historische bossen van Buçaco.Viseu is de levendige regionale hoofdstad van de Beira Alta en de Dão-wijnstreek. De Serra Estrela is de hoogste bergketen van het Portugese vasteland en vormt de natuurlijke scheiding met de Beira Baixa. Castelo Branco met de “Jardim Episcopal” en Monsanto dat beschouwd wordt als meest Portugese dorp, zijn zeker een bezoek waard.

Lisboa e Vale de Tejo
Op een uurtje rijden in noordwestelijke richting vanaf Lissabon strekt zich de rotsachtige Atlantische kust uit met het modieuze vakantieoord Cascais, het mondaine Estoril en de beboste heuvels van de oude koninklijke verblijfplaats Sintra. Ten zuiden van Lissabon en de Taag ligt Sesimbra. Uit het authentieke vissersdorp groeide een moderne en zeer populaire badplaats. Setúbal is naast een belangrijke industriestad en derde haven van Portugal ook een goede basis om de omgeving te verkennen. In de vallei van de Taag (Vale do Tejo) ligt het aangename 16e eeuwse stadje Peniche op een schiereiland. Het is volledig afhankelijk van zijn haven, er zijn uitstekende visrestaurants en het is gekend bij diepzeeduikers. De trekpleisters zijn Tomar, met het in Manuelstijl opgetrokken Convento de Cristo, het betoverende middeleeuwse stadje Óbidos en de abdijen van Alcobaça met de grootste kloosterkerk van Portugal.

Alentejo
Naast graan groeien in deze uitgestrekte en zonnige provincie ook kurk-en olijfbomen. De oogverblindende witte dorpjes, megalieten, mooi bewaarde kastelen en vooral de rust en ruimte maken deze regio zeer aantrekkelijk. In het noordoosten liggen prachtige steden en dorpen die de zogenaamde “kasteelroute” vormen: Castelo de Vide, Marvão en Portalegre. Évora, het historische hart van de Alentejo is een culturele schatkamer en door de Unesco in 1986 opgenomen op de werelderfgoedlijst. Rondom Évora liggen de waardevolle stadjes Monsaraz, Vila Viçosa, Estremoz en bakermat van de handgemaakte tapijten: Arraiolos. Zuidelijker wordt de Moorse invloed steeds duidelijker in het erfgoed van de stadjes Beja en Mértola. De westkust biedt nog rustige badplaatsjes met mooie zandstranden en kleine baaien met wilde golven.

Algarve
Een uiterst mild klimaat, beïnvloed door de warme zee-en luchtstroming uit Noord-Afrika maken van de Algarve één van de populairste vakantieoorden van Zuid-Europa. Toerisme is dan ook één van de belangrijkste bronnen van inkomsten en hotelcomplexen domineren delen van de kustlijn tussen Faro en Lagos. Tussen deze talrijke hotels kan je nog steeds genieten van de diepblauwe oceaan, okerkleurige rotsen en witte vissershuisjes. Het pittoreske Tavira is een uitstekende uitvalsbasis voor de schit¬terende lagunes van de Oost-Algarve. Aan de kuststrook tussen Lagos en Sagres is het nog rustig toeven. Op de hellingen landinwaarts liggen vredige dorpen en in de Serra de Monchique kunnen wandelaars hun hart ophalen. Een gastvrije bevolking, heerlijke restaurants, een bruisend nachtleven en de talrijke sportmogelijkheden maken van de Algarve een ideale vakantiebestemming.

Azoren
De Azoren is een bestemming voor de individuele ontdekker, voor de wandelaar die badend in de zuiverste lucht de overweldigende schoonheid van deze eilanden wil beleven. De unieke ligging, het milde klimaat, de uiterst vriendelijke mensen, de vulkanische oorsprong en de ongereptheid maken van deze archipel van 9 eilanden een volmaakte bestemming voor wie houdt van de natuur, de rust en de authenticiteit. Ruwe rotskusten, intieme baaien, soms kleine zandstrandjes, gezellige dorpjes, adembenemende kraters, overweldigende bloemenpracht... dit alles vindt u terug op deze tot op heden voor het massatoerisme gevrijwaarde eilanden. Wie er eenmaal was, wil terugkeren.. dat is voor ons de beste referentie.

Madeira
Dit subtropische paradijs is van vulkanische oorsprong. Het eiland geniet van een microklimaat dat toelaat gedurende het hele jaar een gelijkmatige temperatuur te garanderen. Wijn, bananen en exotische bloemen vormen de ruggegraat van de lokale economie en vanaf het einde van de vorige eeuw werd Madeira een populair vakantieoord voor rijkere Noord-Europeanen. Thans is het toerisme
er goed uitgebouwd en voornamelijk aan de kusten is het aangenaam toeven. Het vulkanische binnenland is onontgonnen en hier en daar slechts te voet toegankelijk. De legendarische schoonheid van de natuur nodigt uit tot heerlijke wandeltochten. Langs ravijnen, watervallen en door de dichtbegroeide exotische vegetatie ontdekt U het “ware” Madeira. Naast de natuur is er de rijkdom van het historische cultuurerfgoed. Vooral religieuze maar ook burgerlijke kunst liggen over het eiland verspreid. Onder de vele bezienswaardigheden vermelden we het pittoreske Santana met de karakteristieke rieten dakhuizen, de typische vissershaven van Camara de Lobos en de natuurbaden in het vulkanische gesteente van Porto Moniz en uiteraard de hoofdstad Funchal. Funchal heeft een oude stadskern met regeringsgebouwen en 18e eeuwse huizen met schaduwrijke binnenpleinen en decoratieve balkons. De zwart-basalten gebeeldhouwde deurposten en de voorname uitstraling van de stad doen sterk denken aan Lissabon.

Pousadas
Afgeleid van het Portugese werkwoord “pousar” wat uitrusten of halte betekent. Pousadas zijn dus per definitie etappehotels en een bijzonder aangename manier om Portugal te ontdekken. Het is een netwerk van unieke verblijven verspreid over Portugal en ondergebracht in kastelen, kloosters en paleizen of recent neergezet in een prachtige omgeving. Hun motto is originaliteit, persoonlijke service en kennismaking met de lokale cultuur. De restaurants zijn gerenommeerd omwille van hun superieure kwaliteit en elegante sfeer en bieden een onvergetelijke ervaring om de regionale keuken te leren kennen en waarderen.

Er zijn 4 categorieën:

Charming
Bij de “Charme Pousadas” ligt het accent voornamelijk op de sfeervolle en warme inrichting.

Nature
“Natuur Pousadas” liggen in een zeer mooie en groene omgeving, meestal dicht bij een interessant park of natuurgebied.

Historic
De “Historische Pousadas” zijn ondergebracht in prachtig gerenoveerde paleizen en kastelen.

Historic Design
“Historische Design Pousadas” zijn recent gerenoveerde gebouwen waar historische elementen gecombineerd worden met hedendaags design.

 

Tunisie

Tunisie

Newsletter