EGYPTE

egypteDe Nijl, de grootste rivier ter wereld, was in de Oudheid de verkeersweg waarover niet alleen vergulde boten van farao''s, maar ook schepen met graan en bouwmaterialen voortgleden.

Jaarlijks trad de rivier buiten haar oevers en liet z...

ons aanbod >>>

Escape en Egypte

De oude Egyptenaren noemden hun land Kemet, oftewel’zwart land’, om het te onderscheiden van de omringende woestijn ‘ het rode land’ .
Het zwarte land was het vruchtbare slib dat elk jaar met de overstroming van de Nijl kwam .

De naam Egypte is afgeleid van het Griekse Aiguptos . De Semitische volkeren noemden Egypte Mizraim; hiervan is het Arabische Misr afgeleid

De Egyptische geschiedenis bestaat uit 3 grote perioden, het Oude Rijk, het Middenrijk, en het Nieuwe Rijk. Het leven in het Nijldal begon vroeger circa 7000 v C, ooit was Egypte een wilde savanne, de mensen leefden er als jagers en verzamelaars . Ze bewerkten de akkers.

Na de oorlogen tussen de verschillende stammengebieden ontstonden twee eenheden, de monarchie van Boeto in het noorden en de monarchie van Nekhen in het zuiden .

Er waren twee koninkrijken, de volkeren verzamelden zich rond twee centra of twee rijken. In het noorden en in het zuiden ( Neder – Egypte en opper - Egypte )

Elk koninkrijk had één koning, één symbool, één hoofdstad en één kroon.

In het noorden had de koning een papyrusplant als symbool, in het zuiden had de koning de lotusplant. In het noorden droeg de koning een rode kroon en in het zuiden een witte kroon

De Egyptische geschiedenis werd in 30 dynastieën verdeeld : omstreeks 3200 - 2750 v.C, is de vroegdynastieke of de eerste en tweede dynastieën .

Het hele land werd geregeerd door één farao, heerser over Opper - en Neder-Egypte . De legendarische koning Mena verenigde het noorden en het zuiden in één koninkrijk . Mena of Narmer was de vorst van het zuiden, hij zou de twee landen rond 3100 v C verenigd hebben. Hij is de stichter van de eerste dynastie en de hoofdstad Memphis . Deze stap leidt naar een lange welvaartperiode.

Inleiding

De Nijl, de grootste rivier ter wereld, was in de Oudheid de verkeersweg waarover niet alleen vergulde boten van farao''s, maar ook schepen met graan en bouwmaterialen voortgleden.

Jaarlijks trad de rivier buiten haar oevers en liet zij het vruchtbare slib achter dat levens-noodzakelijk was voor een goede oogst. Over een afstand van duizend kilometer lieten de piramidebouwers de stenen aanvoeren.

Uiteindelijk zijn het de dertig faraodynastieën die verantwoordelijk zijn voor de vijftig eeuwen kunst en cultuur die u nu kan aanschouwen. Het maken van een reis naar Egypte staat eigenlijk gelijk met het realiseren van diverse reizen op hetzelfde ogenblik: naast de fascinerende tocht door tijd en geschiedenis, komt men in contact met Afrika''s eerste stad Caïro, synoniem voor boeiende drukte en contrasten.

Alhoewel woestijnen zowat negentig procent van het land innemen, ontdekt men toch een overweldigende natuur. Ook oasen breken de geelbruine woestijntinten en verluchten ze met groen. Minaretten en koptische kerken hebben het beeld van Egypte sterk gewijzigd.

Maar goden en farao''s blijven hun stempel drukken: hun geschenken - de Nijl en Ra, de zon - blijven eeuwig aanwezig in het land dat de wieg werd van onze beschaving.

Egypte en de organisatie

Hoewel het programma qua inhoud nauwkeurig gevolgd wordt, zijn veranderingen in het uurrooster, volgorde van bezoeken en van bevestigde reservaties steeds mogelijk. De mentaliteit in het Midden-Oosten en het beschikbaar materiaal liggen hier aan de basis. Wachttijden op de luchthaven, onregelmatige vluchten tussen Cairo en Opper-Egypte, annuleringen en wijzigingen zonder voorafgaande verwittiging (veroorzaakt door zandstormen, technische incidenten enz... ) kunnen voorkomen.

Opmerking

U reist naar een niet-Europees land, waar organisatiestructuur en denkwijze totaal verschillen met de onze. Daarom dient u rekening te houden met volgende belangrijke opmerkingen:

* hoewel het reisprogramma qua inhoud volledig gevolgd wordt, zijn wij niet verantwoordelijk voor eventuele veranderingen in uurrooster, wijziging van bevestigde reservaties of volgorde van bezoeken en logies.

De mentaliteit in het Midden-Oosten, het beschikbaar materieel en de vertrekplaats en -datum van de Nijlcruiser zijn hiervan mede de oorzaak. Als u in staat bent een andere denk- en werkwijze, een andere temperatuur te accepteren, kan een reis naar Egypte een onvergetelijke belevenis worden. Wij wensen u mede te delen dat het Mausoleum van Aga Khan gesloten is voor bezoek.

* wij beschouwen het als onze plicht u een realistisch beeld te geven van de omstandigheden waarin uw reis kan verlopen, en u te verwittigen voor de eventuele ongemakken, zoals ondermeer lange wachttijden op de luchthavens, onregelmatigheid van de vluchten tussen Caïro en Opper-Egypte, annulatie of uurwijziging zonder voorafgaande kennisgeving veroorzaakt door slechte weersomstandigheden (b.v. feloeka kan vervangen worden door motorboot), zandstormen, technische incidenten, enz. De vaarrichting van de cruise kan Luxor-Aswan of Aswan-Luxor worden naargelang het vaarschema van de boot, of door het schommelen van het niveau van de Nijl, of onderhoudswerken aan sluizen.

Reisformaliteiten

De vliegtuigtickets worden u aan de HANSA-ESCAPE - balie op de luchthaven te Zaventem overhandigd en na de check-in voor de duur van de reis door de reisleider bijgehouden (voor de groepsreizen). Voor de individuele afreizen worden de ticketten het reiskantoor toegestuurd. Vanaf 1 april 2002 is het mogelijk om zonder reispas naar Egypte te reizen. Deze nieuwe regeling houdt in dat u in het bezit moet zijn van uw nationale identiteitskaart (dat minimum nog 3 maanden geldig moet zijn na de retour) wanneer u naar Egypte reist. Ter plaatse kunt u dan een toegangskaart voor Egypte bekomen. Hiervoor dient u steeds in het bezit te zijn van 2 duidelijke, losse pasfoto’s.

Het visum dient bij aankomst in Egypte betaald te worden (= 15 euro per persoon, onder voorbehoud).

Uit voorzorg raden wij u aan een fotokopie te nemen van uw belangrijkste documenten zoals: internationaal paspoort, rijbewijs, identiteitskaart enz. .. en deze steeds persoonlijk te bewaren.

Passagiers met geen Belgische nationaliteit raden wij aan contact op te nemen met hun ambassade of consulaat.

Verzekering

Een verzekering tegen eventuele medische verzorging, repatriëring, schade of verlies van bagage is sterk aan te raden. De formule ''All In'' van Touring is hiervoor best aangewezen. Tegen de premie van 6 %, op het basisbedrag, worden alle mogelijke risico''s gedekt: annulering (100% terugbetaald), bagage, repatriëring en reisongevallen. Raadpleeg uw reisagent.

Bagage

De maximale normen opgelegd door de luchtvaartmaatschappij, bedragen 20 kg per persoon. Daarnaast is een middelgrote handbagage toegelaten in de passagierscabine van het vliegtuig

Klimaat

Egypte kent een woestijnklimaat: vochtig aan de Middellandse Zee en in de Nijldelta; droog tot zeer droog in het zuiden aan de Nijl en in de woestijn. In de zomermaanden (juni tot half september) is het overdag heet, doch een droge warmte, en ''s nachts meestal zwoel. In onze winter is het er overdag aangenaam warm en ''s nachts koud. In de woestijn kan het soms vriezen.

Gemiddelde dagtemperatuur in LUXOR:

JAN   FEB   MRT   APR   MEI    JUN    JUL   AUG  SEP   OKT  NOV  DEC
21°C  23°C  27°C  29°C  35°C  38°C  38°C  37°C  33°C  28°C  26°C  22°C
Gemiddelde dagtemperatuur aan de RODE ZEE:

JAN   FEB   MRT   APR   MEI    JUN    JUL   AUG  SEP   OKT  NOV  DEC

22°C  25°C  25°C  27°C  30°C  33°C  33°C  31°C  30°C  26°C  26°C  23°C

 

 

Kledij en praktische zaken

Lichte kledij en gesloten schoenen voor de uitstappen. Een trui voor de frisse avonden in de winter. Vrijetijdskledij aan boord van uw cruiseschip, doch stadskledij voor diners in sommige luxe hotels. Geen shorts, noch uitgesneden jurk of ontblote schouders bij bezoeken in de moskeeën. Tevens heeft u nodig: zonnehoed, badpak, shorts, zonnebril en zonnecrème. Een zaklamp is aan te raden bij bezoek in sommige graven en tempels.

Gezondheid

Inentingen zijn niet verplicht. Raadpleeg eventueel uw huisarts. Wel raden wij u aan u te vaccineren tegen tetanus. Voorziet u van de nodige medicatie tegen eventuele maag- en darmstoornissen: Ercéfuryl, Immodium, Motilium ... Zonnecrème met hoge beschermingsgraad, zonnehoed, zonnebril en een antimugmiddel dient u mee te nemen. Drink enkel water uit flessen, schil het fruit en wees voorzichtig met rauwkost. Vermijd ijsgekoelde dranken. Na lang blootgesteld te zijn aan de zon, is het aangeraden lauwe dranken in plaats van frisdranken te consumeren.

Shopping

De verscheidenheid en vindingrijkheid van de Egyptische ambachten biedt een rijk gamma aan voorwerpen en souvenirs, maar ... afdingen is de boodschap. In de soeks van Cairo, Luxor en Aswan kan u de ''Gallabiehs'' of de plaatselijke klederdracht kopen. Daarnaast vindt u eveneens: koperen voorwerpen en lederwaren; gouden en zilveren juwelen; cartouches; kettingen; tapijten; kruiden; parfums; katoen en zijde-artikelen; papyrustekeningen (garandeer hun authenticiteit). Wij kennen Egypte en de Egyptenaren. U bent er zonder beding écht welkom maar ''geld en handel'' zijn een immer actueel gegeven en u wordt als reiziger beschouwd als een potentiële klant.
Hiermee willen wij zeker geen negatief beeld ophangen, maar u waarschuwen voor excessen en u vooral garanderen dat u steeds het recht hebt zelf te bepalen of u zich al dan niet aangetrokken voelt voor shopping.

Wij hanteren de stelregel dat de gidsen te CAIRO een papyrusinstituut mogen bezoeken op het einde van de bezoekdag. Daar kunt u ''in vertrouwen'' papyrussen kopen.
In Opper-Egypte mag winkelbezoek alleen worden aangeboden voor ''vrijwilligers'' en dit na volledige en onverkorte afwerking van het namiddagprogramma. De kwaliteit van uw aankopen in de voorgestelde winkels is gegarandeerd goed, maar niet noodzakelijk het goedkoopst.
Shopping is bij HANSA - ESCAPE nooit een programmapunt. De gidsen en begeleiders zijn hiervan op de hoogte.

Cruise

Een cruise op de Nijl is geen cruise op de Middellandse Zee; het cruiseschip is aangewend om een cultuurprogramma af te werken, eerder dan u een ''zonnecruise'' voor te stellen; er wordt dus niet continu gevaren. Gedurende de cruise logeert u in identieke buitencabines met zicht op de Nijl. De toegang tot de boot is permanent open. U beschikt over het comfort van een drijvend hotel. De afvaart van de Nijl gebeurt meestal tijdens de dag, maar soms ook wel eens ‘s avonds laat of ‘s morgens vroeg. Ook de animatie aan boord mag u niet vergelijken met een cruise op de Middellandse Zee daar deze beperkt wordt tot het wekelijks organiseren van een Egyptische en een Nubische avond.

Fotograferen

Mits het kopen van een film- en/of fototicket kan u ongestoord filmen of fotograferen. Het gebruik van een flitslicht is echter verboden in graven en tempels met muurschilderingen. Volg de richtlijnen van uw gids of begeleider. Neem voldoende films uit België mee. Video-opnames zijn niet altijd toegelaten, maar videoapparatuur moet zowel bij aankomst als bij vertrek tegenover de Egyptische douane in- en uitgeklaard worden. In sommige tempelcomplexen kunt u, mits betaling, vrij filmen en fotograferen.

Voltage

Het elektriciteitsnet meet 220 volt. U kan er met normale stekkers terecht.

Fooien

De ''Bakchich'' is in Egypte een verworven gewoonte en wordt volgens vaste normen aan lokale gidsen, chauffeurs, bagagedragers, kelners, hotel- en cruisepersoneel, koetsiers, enz...gegeven. Onze reisbegeleider, de lokale agent of uw gids zal zorgen dat iedereen op tijd de nodige 'bakchich' toegestopt wordt, zodat U niet telkens naar pasmunt hoeft te zoeken. Bij het begin van de reis zullen deze personen het totale bedrag opvragen zodat U tijdens de reis zelf gespaard blijft van alle verdere beslommeringen.
Als algemene regel wordt er een bedrag vooropgesteld van ca. 5 euro per persoon per dag voor de dagelijkse fooien.

Bij de reisdocumenten ontvangt u hierover nog meer uitleg. Toch wijzen wij er op dat er een grote kans is dat u door de lokale bevolking nog om extra fooien gevraagd wordt. Aan u als klant om te beslissen om daar al of niet verder op in te gaan.

Geld

De plaatselijke munt is het Egyptisch pond, onderverdeeld in 100 piasters. D.d. 18/10/10 bedraagt 1 euro ongeveer 8,26 Egyptische Pond (koers onderhevig aan schommelingen). In - en uitvoer is beperkt tot 20 Egyptische pond. Eurocheques en Traveller cheques worden niet aangenomen. Kredietkaarten (voornamelijk VISA) worden in belangrijke winkels en aan boord van cruiseschepen meestal aanvaard. In zowat alle grote luxe hotels zijn wisselkantoren gevestigd. U neemt best euro mee, liefst gave briefjes in kleine coupures, aangezien die op de meeste plaatsen aanvaard worden voor uw aankopen. Het wisselgeld wordt u dan meestal in Egyptische Pond terug bezorgd.

Reisleiding

Hansa-Escape selecteerde strikt een aantal hooggekwalificeerde reisleiders, veelal academici. Aldus beschikken wij, sedert onze jarenlange ervaring op Egypte, in functie van hun beroepsactiviteiten over docerende egyptologen, kunsthistorici en tourleaders met grote ervaring op deze cultuurhistorische bestemming. Allen zijn vlot drietalig en vertrouwd met de plaatselijke gebruiken. Bij individuele vertrekken wordt de uitleg verstrekt door Frans- of Engelssprekende egyptologen-academici.

 

Tunisie

Tunisie

Newsletter