VIETNAM

vietnamLand van contrasten! Tussen het moderne zuiden en het traditionele noorden met middenin een waaier aan landschappen: de Mekong delta, de eindeloze rijstvelden, de fabelachtige Halongbaai, ruwe bergstreken en tropische stranden....

ons aanbod >>>

 

Inleiding
Land van contrasten! Tussen het moderne zuiden en het traditionele noorden met middenin een waaier aan landschappen: de Mekong delta, de eindeloze rijstvelden, de fabelachtige Halongbaai, ruwe bergstreken en tropische stranden.

Formaliteiten
U dient in het bezit te zijn van een internationale reispas die nog minstens 6 maanden na de terugreis moet geldig zijn. Tevens dient U in het bezit te zijn van een visum voor Vietnam. Indien het visum voor Vietnam verzorgd werd door ESCAPE, worden de reispassen U op de dag van vertrek door de reisbegeleiding overhandigd. Gelieve reispas, 1 ingevuld formulier en 1 pasfoto 5 weken voor afreis aan Escape te willen bezorgen. Kostprijs: € 80,00 (prijs onder voorbehoud van wijziging). Voor individuele klanten dient het visum door de klant zelf aangevraagd te worden in de Ambassade te Brussel. Kostprijs: € 62,00 (onder voorbehoud van wijziging). Passagiers met geen Belgische nationaliteit moeten zelf voor het visum zorgen.

De vliegtuigtickets worden steeds door de reisleid(st)er bijgehouden.

Klimaat
Het noorden :
Het noorden neigt naar het subtropisch en boven de 2000 meter is het zelfs
gematigd. Daar kan het in de winter koud en mistig zijn. De regentijd loopt hier van augustus tot september met uitlopers tot in oktober. De droge tijd is vanaf half oktober tot half december. Vanaf half december tot half maart is het in het noorden winter met temperaturen die kunnen dalen tot rond het vriespunt met veel regen en mist. In de periode van april tot juli is het er doorgaans erg droog en heet.

Het zuiden:
De Mekong Delta is tropisch met een gemiddelde temperatuur van
rond de dertig graden. De zuidwest moesson van mei tot november brengt veel regen. In de droge periode van februari tot mei kunnen de temperaturen tot veertig graden oplopen en is de luchtvochtigheid zeer hoog.

Centraal Vietnam:
Hier verschillen de klimaatomstandigheden nogal.
In Nha Trang valt het droge seizoen van juni tot oktober, terwijl richting Dalat het droge seizoen van december tot maart is.
In de regentijd duurt een fikse bui soms uren; daar is niet voor te schuilen!

Tijdsverschil
Vietnam loopt zeven uur voor op Greenwich Mean Time en heeft geen zomertijd. Het tijdsverschil tussen België en Vietnam is 05h00 (later dan bij ons) in de zomer, 06h00 (later dan bij ons) in de winter.

Munteenheid en wissel
Het Vietnamese geld staat bekend als de dong (VND): € 1 = 25300 VND (april 2010)
De Vietnamese Dong bestaat enkel en alleen maar uit papiergeld. Er bestaan briefjes van 100, 200, 500,1 000, 2000, 5 000, 10 000, 20 000 en 50 000.

Alle bekende reischeques en buitenlandse valuta kunnen worden gewisseld bij de kantoren van de Bank van Vietnam en bij de grote hotels. De bekende credit cards zoals Visa, MasterCard, American Express en Diners club.
U kunt er ook euro''s en dollars omwisselen voor Dongs.

Elektriciteit
Elektriciteit heeft een spanning van 220 volt (50 Hz). Stroomonderbrekingen kunnen voorkomen in het zuiden en dan vooral in het droogseizoen (januari tot mei). Stekkers zijn van het Europese type met twee ronde pinnen, hoewel er in de grote hotels ook voorzieningen zijn voor andere stekkers.

VERZEKERING
Een verzekering tegen eventuele medische verzorging, repatriëring, schade of verlies van bagage is sterk aan te raden. De formule van “Escape Touring Insurance” is hiervoor best aangewezen. Tegen de premie van 6% op de totale reissom worden alle mogelijke risico’s gedekt: annulatie (100% terugbetaald), bagage, repatriëring en reisongevallen. Raadpleeg uw reisagent voor verdere informatie.

BAGAGE
De maximale normen opgelegd door de luchtvaartmaatschappij, bedragen 20 kg per persoon. Daarnaast is een middelgrote handbagage toegelaten in de passagierscabine van het vliegtuig.

KLEDIJ
Kledij is vooral in functie van het klimaat. Stadskledij is nergens vereist, ook niet in de hotels.

Bijna alle hotels hebben een 1-dag laundry service.

Bij voorkeur neemt U lichte en katoenen kledij mee; maar vergeet niet een warme trui voor de frisse avonden/nachten en als bescherming tegen de airconditioning (bus en hotels). Een kleedje of een hemd met lange mouwen behoeden u tegen vervelende muggen. Een licht opvouwbare regenjas of paraplu kan eveneens nuttig zijn. Zorg voor comfortabel schoeisel. Neem een zonnehoedje, zonnebril, eventueel een badpak en zonnecrème met hoge beschermingsfactor mee.

Reist u in de wintermaanden en gaat u naar het noorden, dan is een dikke trui, warme sokken en een regenjas aan te bevelen. Voor het zuiden kunt u volstaan met zomerkleding.

GEZONDHEID
Geen enkele inenting is verplicht. Inentingen tegen DPT (difterie, tetanos en polio) en hepatitis A worden aanbevolen, alsook malariapreventie voor sommige streken in Vietnam. Raadpleeg hiervoor uw huisarts.

Voorziet U echter wel van een kleine reisapotheek (ORS, aspirine, middel tegen keelpijn,...)

• Zorg er wel voor dat U medicatie tegen darmstoornissen bijhebt (vb. immodium, ercefuryl, visceralgine,...).

• Drink nooit water van de kraan, doch steeds water uit een gesloten fles of frisdrank. De thermosfles op uw hotelkamer bevat gefilterd water, maar er wordt veiligheidshalve niet van gedronken, tenzij u mecropur-tabletten bij u heeft.

• Bij aankomst moet U de tijd nemen om te acclimatiseren. Ga niet direct in de zon liggen, neem wat meer rust dan normaal, wees voorzichtig met alcohol, eet regelmatig en probeer het lokale levensritme over te nemen.

• Zonnecrème met hoge beschermingsfactor, zonnehoed en zonnebril zijn een must.

• Vermijd ijsjes en ijsgekoelde dranken.

• Na lang blootgesteld te zijn aan de zon is het aangeraden om lauwe dranken te consumeren in plaats van frisdranken.

• Zorg voor een middel tegen de muggen. De muskiet is actief van zonsondergang tot zonsopgang. De beste bescherming wordt nog steeds verkregen door in de tijd dat de mug actief is goedsluitende, lichtgekleurde kleding te dragen en op de onbedekte lichaamsdelen een goed insectenwerend middel aan te brengen.

• Contactlensdragers krijgen nogal eens last van geïrriteerde ogen door stof en opstuivend woestijnzand. Wij raden U aan een reservebril mee te nemen.

Wij raden U aan om enige weken voor vertrek contact op te nemen met een bevoegde instantie zoals uw huisarts of het Tropeninstituut.

MAALTIJDEN
De Vietnamese keuken is al lang populair. De Vele Vietnamese schotels (meer dan 500 recepten) zijn variaties op de grote Chinese gastronomische tradities maar is pittiger. De traditionele Vietnamese keuken kan in 3 hoofdgroepen worden onderverdeeld: Bac of het Noorden, Trung of Centraal, en Nam of Zuiden. Ingrediënten die in heel Vietnam veel worden gebruikt zijn rijst, sojasaurs en vissaus.

De Vietnamese keuken is vooral herkenbaar door het gebruik van veel verse groenten en kruiden, combinaties van uiteenlopende smaken(bitter, wrang, zuur, zacht en gezouten) en het gebruik van de wok.

Thee, koffie en bier worden het meest gedronken. Groene thee is de nationale drank. U kunt er ook de rijstwijn proberen. Het is sterk af te raden water uit de kraan te drinken. Mineraal water moet u alleen drinken uit een gesloten flesje. Het water kan maag- en darmklachten veroorzaken. De verse vruchtensappen zijn ideaal om uw dorst te lessen.

FOTOGRAFIE
Batterijtjes voor uw camera zijn moeilijk of niet te vinden. Denk eraan deze te vernieuwen voor uw vertrek.

Het fotograferen van militaire objecten is niet toegestaan.

Voor het fotograferen van de bevolking is het beter eerst toestemming te vragen. In de sommige monumenten moet er betaald worden voor camera’s en video.

Daar deze bedragen regelmatig veranderen kunnen wij u geen richtprijs geven. Reisleiding en gids zullen u hierbij helpen.

GIDSEN EN REISLEIDING
Er zijn in Vietnam goede Frans- en Engelstalige gidsen. Ze hebben dikwijls een ander accent dat voor ons moeilijk is te begrijpen. De reisleiding moet vertalen in de mate van het mogelijke, indien en waar dat nodig blijkt.

Niet vergeten: Een reisleider is geen gids.

FOOIEN
Fooien zijn een verworven recht. Bijna iedereen verwacht een fooi. In principe wordt die enkel gegeven aan iemand die een service of prestatie heeft geleverd. Er dient rekening gehouden te worden met de levensstandaard van het land.

Bij begeleide rondreizen steeds het advies vragen aan de reisleiding. Men moet er rekening mee houden dat mensen die in het toerisme werken van een veel hoger niveau zijn en dus logischerwijze een fooi verwachten op hun niveau.
Voor het gemak van de reiziger mag er door de reisleiding in samenspraak met de klanten een fooienpot worden aangelegd. De fooienpot dient te worden aangelegd in lokale munt en de reisleiding houdt dagelijks de groep op de hoogte.

Omdat wij niet vooraf weten hoeveel deelnemers er zullen zijn kunnen wij de fooien niet inrekenen in de brochure. Escape heeft wel een bedrag bij benadering bepaald waaraan de reisleiding, in geval van fooienpot, zich dient te houden. In deze fooienpot zijn alle lokale fooien voorzien, behalve persoonlijke diensten buiten de groep om.

Fooien zijn altijd persoonlijk en vrijblijvend.

 

Tunisie

Tunisie

Newsletter