NEPAL

nepalNepal is meer dan de Himalaya, het “dak van de wereld”, en heeft een enorme verscheidenheid aan landschap en cultuur. De vallei van Kathmandu is bezaaid van tempels. Nepal heeft voor elk wat wils. Wie wil genieten van de tropische natuur kan terecht in h...

ons aanbod >>>

 

Reisformaliteiten
U moet in het bezit zijn van een internationaal paspoort dat tot minstens 6 maanden na terugreis geldig is. Het visum is verplicht en kan verkrijgen bij het binnenkomen in Nepal. (1 pasfoto) kostprijs $ 25 (ook betaalbaar in euro) p.p. (onder voorbehoud van wijzigingen. Escape kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor het niet toekennen van een visum.

Ambassade van Nepal
Brugmannlaan 210
1050 Brussel
Tél: 02 346 26 58
Fax : 02 344 13 61

Inleiding
Nepal is meer dan de Himalaya, het “dak van de wereld”, en heeft een enorme verscheidenheid aan landschap en cultuur. De vallei van Kathmandu is bezaaid van tempels. Nepal heeft voor elk wat wils. Wie wil genieten van de tropische natuur kan terecht in het schitterende reservaat Chitwan National Park, het domein van de Indische neushoorn.

Trektochten vanuit de hoofdstad en vanuit Pokhara door de heuvels en bergen van de Himalaya kunnen steeds a la carte uitgewerkt worden.

Transport
In Nepal zijn de meeste bussen van Japanse makelij. Er zijn in Nepal zeer weinig wegen en sommige wegen, vooral buiten de vallei van Kathmandu, zijn in zeer slechte staat. Benzine is zeer duur en er is een tekort aan vervangstukken.

Nepal is een bergland en op de steile kronkelende wegen wordt meest gereden met kleine bussen.

Munteenheid en wissel
De lokale munt in Nepal is de roepie. De waarde van de roepie is afhnakelijk van de Amerikaanse Dollar. Eén roepie bestaat uit 100 paisa. U mag de roepie niet importeren of exporteren. Traveller’s cheques, euros en credit cards zijn de meest courante betaalmiddelen. Contante USDollars kan U in bijna elk hotel wisselen. Hou steeds het bewijs bij. Wanneer U het land verlaat of bij het verrichten van belangrijke betalingen, kan men er soms om vragen. Het terugwisselen van roepies naar USD kan enkel bij vertrek naar het buitenland op de luchthaven. Het is een omslachtige procedure.
de koers: € 1 = +/- 99.56 NRP (april 2010)

Verzekering
GOLDEN TRAVEL INSURANCE

HANSA-ESCAPE biedt u in samenwerking met de EUROPESE een zorgeloze vakantie aan. Samen met uw reiskantoor doen wij er alles aan om uw reis tot in de puntjes te verzorgen. Laat onvoorziene voorvallen daarom geen kans en sluit bij boeking een reis- en of annulatieverzekering af. Om u van alle problemen te vrijwaren heeft u de keuze tussen 3 formules:

1.Annulatieverzekering
Bij een annulering betaalt de verzekeringsmaatschappij de totaliteit van de betaalde kosten terug, zonder franchise en ook bij onderbreking van de vakantie worden de niet-genoten vakantiedagen terugbetaald. Uiteraard dient de reden van annulatie conform te zijn met de algemene voorwaarden.
PREMIE PER DAG: € 4,50 per persoon.

2. Assistance Plus – reisverzekering
Bijstand bij repatriëring (onbeperkt), medische kosten (tot € 250.000,00), nabehandelingskosten tot 1 jaar na ongeval (tot € 6.200,00), bagage (tot € 1.250,00), reisongeval met overlijden (tot € 12.500,00), reisongeval met blijvende letsels (tot € 12.500,00), terugbetaling van de medische kosten voor tussenkomst van de mutualiteit.
PREMIE PER DAG: € 4,00 per persoon.

3. Full option
Combinatie van de annulatieverzekering en bijstandsverzekering (1 + 2).
PREMIE PER DAG: € 6,25 per persoon.

Tijd en klimaat
Het tijdsverschil tussen België en Nepal is 3h45 (later dan bij ons) in de zomer, 4h45 (later dan bij ons) in de winter.

De zomer begint in april als de temperatuur langzaam begint te stijgen met hoogtepunten in mei/juni. Vanaf eind juni brengen de moessonwinden in principe de noodzakelijke regen mee. Dat betekent niet dat het gans de dag regent. Regen is meestal in de late namiddag en nacht. Zodra het regent daalt de temperatuur drastisch. Er zijn zomers waar het bijna niet regent maar dan liggen de temperaturen hoger.

Vanaf oktober begint langzaam de winter met december/januari en februari als frisse maanden. De dagen zijn in principe zonnig maar kort met frisse tot koude nachten. Bovendien kan er ‘s morgens mist hangen.

Kledij
Kledij is vooral in functie van het klimaat. Stadskledij is nergens vereist, ook niet in de hotels.

Bijna alle hotels hebben een 1-dag laundry service.
Bij voorkeur neemt U lichte en katoenen kledij mee; maar vergeet niet een warme trui voor de frisse avonden/nachten en als bescherming tegen de airconditioning (bus en hotels). Een kleedje of een hemd met lange mouwen behoeden u tegen vervelende muggen. Een licht opvouwbare regenjas of regenscherm kunnen eveneens nuttig zijn. Bij bezoek aan heilige plaatsen zijn shorts verboden, schouders bedekt en worden schoenen uitgedaan (het is handig een paar oude kousen bij de hand te hebben: zo hoeft u niet blootvoets te lopen of nieuwe kousen vuil te maken). Zorg voor comfortabel schoeisel. Neem een zonnehoedje, zonnebril, eventueel een badpak en zonnecrème met hoge beschermingsfactor mee. Een zaklantaarn kan van pas komen.

In Nepal is de temperatuur, door de hoogte, tussen de 5 en 10 graden lager dan in India. De nachten in de winter kunnen zeer koud zijn. Gezien de nabijheid van de Himalaya zijn de kansen op regen groter.

Gezondheid
Geen enkele inenting is verplicht. Inentingen tegen DPT (difterie, tetanos en polio) en hepatitis A worden aanbevolen, alsook malariapreventie voor sommige streken in Nepal. Raadpleeg hiervoor uw huisarts.

Voorzie U echter wel van een kleine reisapotheek (ORS, aspirine, middel tegen keelpijn,...)
* Zorg er wel voor dat U medicatie tegen darmstoornissen bijhebt (vb. immodium, ercefuryl, visceralgine,...).
* Drink nooit water van de kraan, doch steeds water uit een gesloten fles of frisdrank. De thermosfles op uw hotelkamer bevat gefilterd water, maar er wordt veiligheidshalve niet van gedronken, tenzij u mecropur-tabletten bij u heeft.
* Bij aankomst moet U de tijd nemen om te acclimatiseren. Ga niet direct in de zon liggen, neem wat meer rust dan normaal, wees voorzichtig met alcohol, eet regelmatig en probeer het lokale levensritme over te nemen.
* Zonnecrème met hoge beschermingsfactor, zonnehoed en zonnebril zijn een must.
* Vermijd ijsjes en ijsgekoelde dranken.
* Na lang blootgesteld te zijn aan de zon is het aangeraden om lauwe dranken te consumeren in plaats van frisdranken.
* Zorg voor een middel tegen de muggen. De muskiet is actief van zonsondergang tot zonsopgang. De beste bescherming wordt nog steeds verkregen door in de tijd dat de mug actief is goedsluitende, lichtgekleurde kleding te dragen en op de onbedekte lichaamsdelen een goed insectenwerend middel aan te brengen.
* Contactlensdragers krijgen nogal eens last van geïrriteerde ogen door stof en opstuivend woestijnzand. Wij raden U aan een reservebril mee te nemen.


Wij raden U aan om enige weken voor vertrek contact op te nemen met een bevoegde instantie zoals uw huisarts of het Tropeninstituut.

Electriciteit
In Nepal is de stroomsterkte 220/240 Volt maar de stopcontactdozen kunnen afwijken van de onze. Voorzie u van een verloopstekker.

Douane
Videocamera’s en professioneel materiaal moeten enkel bij aankomst in Nepal worden aangegeven.

Gidsen en reisleiding
De kwaliteit van de gidsen in Nepal is veel lager dan in India en franstalige gidsen zijn zeer moeilijk te vinden.

Niet vergeten: Een reisleider is geen gids.

Vluchten
Escape vliegt vooral met Jet Airways. Plaatsaanwijzing(en), uurrooster, vertraging of technisch defect,... zijn in handen van de luchtvaartmaatschappij. Voor vertraging, annulatie, overboeking of technisch defect waardoor aansluiting kan worden gemist, is de luchtvaartmaatschappij verantwoordelijk. Indien door dergelijke omstandigheden een onderdeel van het programma komt te vervallen, kan geen terugbetaling worden voorzien. Bij lokale vluchten kunnen vlieguren en -dagen soms op het laatste moment worden gewijzigd, waardoor het programma kan worden aangepast.

 

Tunisie

Tunisie

Newsletter