CHINA

Hoe kan je 7000 jaar rijke geschiedenis en cultuur samenvatten in één rondreis?

Langsheen de Verboden Stad, het Keizerlijk Paleis, de Grote Muur, het terracotta leger van Xian, een cruise op de Li rivier bij Guilin, de pittoreske stadjes Suzh...

ons aanbod >>>

 

Inleiding

Hoe kan je 7000 jaar rijke geschiedenis en cultuur samenvatten in één rondreis?

Langsheen de Verboden Stad, het Keizerlijk Paleis, de Grote Muur, het terracotta leger van Xian, een cruise op de Li rivier bij Guilin, de pittoreske stadjes Suzhou en Tongli en de metropool Shanghai laten we u kennismaken met dit fascinerende land. En als toemaatjes een diner met Gelakte Eend, een Operavoorstelling in Beijing, een Tangspektakel in Xian en een Acrobatie spektakel in Shanghai !

REISFORMALITEITEN

U dient in het bezit te zijn van een internationale reispas die nog minstens 6 maanden na de terugreis moet geldig zijn. Tevens dient U in het bezit te zijn van een visum voor China. Indien het visum voor China verzorgd werd door ESCAPE, worden de reispassen U op de dag van vertrek door de reisbegeleiding overhandigd. Gelieve reispas, ingevulde formulieren en 1 pasfoto’s 5 weken voor afreis aan Escape te willen bezorgen. Kostprijs: € 55,00 (prijs onder voorbehoud van wijziging). Voor individuele klanten dient het visum door de klant zelf aangevraagd te worden in de Ambassade te Brussel. Kostprijs: € 30,00 (onder voorbehoud van wijziging). Passagiers met vreemde nationaliteit dienen vooraf contact op te nemen met de Ambassade.

MUNTEENHEID EN WISSELEN

Het Chinese geld staat bekend als Renminbi (CNY) en de basiseenheid is de yuan. De yuan is onderverdeeld in tien jiao die weer is verdeeld in tien fen. Alle bekende reischeques en buitenlandse valuta kunnen worden gewisseld bij de kantoren van de Bank van China en bij de grote hotels. De bekende credit cards zoals Visa, MasterCard, American Express en Diners Club worden in hotels, restaurants en winkels in de grote steden geaccepteerd.

€ 1 = 9.07 Renminbi (april 2010)
€1 =10.31 HKD (april 2010)

VERZEKERING

Een verzekering tegen eventuele medische verzorging, repatriëring, schade of verlies van bagage is sterk aan te raden. De formule van “Escape Touring Insurance” is hiervoor best aangewezen. Tegen de premie van 6% op de totale reissom worden alle mogelijke risico’s gedekt: annulatie (100% terugbetaald), bagage, repatriëring en reisongevallen. Raadpleeg uw reisagent voor verdere informatie.

TIJD

Het tijdsverschil tussen België en China is 6h (later dan bij ons) in de zomer, 7h (later dan bij ons) in de winter.

KLIMAAT

Het klimaat in China is zeer uiteenlopend en kan het best in vier streken worden gesplitst:

Peking en het Noorden:
De winters (december tot maart) zijn zeer koud, maar droog en zonnig, met weinig sneeuw.
Gemiddelde temperatuur rond 0°C.
Warme kleding is in deze periode van groot belang.
De zomers (Juni tot september) zijn zeer warm en vochtig.
De temperatuur kan tot 38°C oplopen.
Lichtgewicht kleding wordt aanbevolen.
De regenval vindt voornamelijk in juni, juli en augustus plaats.

Shanghai en Midden China:
De winters (december tot half maart) zijn kort en koud, maar niet extreem.
Gemiddelde temperatuur rond 2°C.
Warme kleding is in deze periode van groot belang.
De zomers (mei tot oktober) zijn in het binnenland zeer warm en vochtig.
Gemiddelde temperatuur rond 24°C.
Ondanks het warme, vochtige weer, wordt het dragen van middengewicht kleding aanbevolen.
Het regent het hele jaar door, met de meeste regenval van mei tot augustus.

Guangzhou (Kanton) en het Zuiden:
De winters (januari en februari) zijn kort en niet bijzonder koud.
Gemiddelde temperatuur rond 15°C.
De zomers (april tot oktober) zijn zeer warm en doorgaans zeer vochtig.
De temperatuur kan tot 38°C oplopen.
Lichtgewicht kleding kan het hele jaar door worden gedragen; warme kleding voor uitzonderingen.
Het is het hele jaar door zeer vochtig en nat met tropische stortbuien in de zomermaanden.
December en januari zijn de droogste maanden.

Xi''an en het Noordwesten:
De winters (december tot half maart) zijn bijzonder koud.
Gemiddelde temperatuur rond -10°C.
Warme kleding is zeer belangrijk.
De zomers (juni tot september) zijn zeer warm en droog.
De temperatuur kan tot 38°C oplopen.
Lichtgewicht kleding is zeer belangrijk.
De meeste regen valt in de winter (december tot half maart).

OMGANGSVORMEN

Door culturele verschillen kunnen misverstanden ontstaan tussen de plaatselijke bevolking en buitenlandse bezoekers. Indien men hulp nodig heeft dient men erom te vragen. De Chinezen geven geen ongevraagde informatie, zijn gewoonlijk gereserveerd en stellen hoffelijkheid boven ongedwongenheid.

Men dient zich niet beledigd te voelen wanneer men door de Chinezen wordt nagestaard of nagelopen. Zij tonen een open belangstelling voor buitenlanders, vooral in de meer afgelegen gebieden. Terugstaren helpt niet, maar verhoogt alleen de pret.
Wanneer een bezoeker welkom is wordt deze vaak met applaus begroet en de gebruikelijke reactie is terug te klappen.

In China wordt de achternaam altijd het eerst genoemd.

Hoewel China officieel racisme en seksisme veroordeelt, is dit nog niet zozeer tot op het straatniveau doorgedrongen. Als Westerse man dient men de situatie te voorkomen waarin men zich alleen met een Chinese vrouw in een kamer met gesloten deur bevindt. De politie is al talloze keren de kamer van een buitenlandse man binnengedrongen met de beschuldiging dat een Chinese vrouw werd beledigd, waarop de buitenlander naar het bureau werd meegesleurd en een boete moest betalen. Aan een buitenlandse vrouw in het gezelschap van een Chinese man wordt in deze op de man gerichte maatschappij weinig aandacht geschonken.

GEZONDHEID

Voor een bezoek aan China zijn geen immunisaties vereist, maar de volgende vaccinaties worden wel aangeraden: difterie, hepatitis-A+B, tuberculose, hondsdolheid en tetanus, evenals een herhalingsvaccinatie voor polio.

In het grootste deel van China en vooral in de grotere plaatsen en steden zijn de medische faciliteiten vrij goed. Sommige grote toeristenhotels hebben een medische dienstverlening. De kosten van medische hulp zijn alleszins redelijk. In de meeste stadscentra bevinden zich apotheken met grote voorraden Chinese en Westerse medicijnen, maar de taalbarrière kan wel eens een probleem veroorzaken. Er zijn slechts weinig dokters die Engels spreken.

Men wordt aangeraden voor vertrek een uitgebreide ziektekostenverzekering af te sluiten ter dekking van ongeval, ziekte en verlies van eigendommen. De meest voorkomende kwalen onder bezoekers aan China zijn zonnebrand, hoogteziekte en diarree vanwege het gebruik van besmet water en voedsel. Het kraanwater in de steden is over het algemeen prima te drinken, maar op het platteland kan men beter geen risico nemen en alleen gekookt, gezuiverd of flessenwater drinken en opletten dat het eten goed gaar is gekookt.

Vooral in het woestijngebied en op grote hoogte kan de zon bijzonder fel zijn. Belangrijk om mee te nemen zijn een goede zonnebril, een hoed en een zonblok.

In delen van het midden en zuiden van China heerst malaria en het gebruik van een insectenwerend middel en een profylacticum wordt dan ook aanbevolen.

Geen enkele inenting is verplicht. Inentingen tegen DPT (difterie, tetanos en polio) en hepatitis A+B worden aanbevolen. Voorzie U echter wel van een kleine reisapotheek (ORS, aspirine, middel tegen keelpijn,...)
• Zorg er wel voor dat U medicatie tegen darmstoornissen bijhebt (vb. immodium, ercefuryl, visceralgine,...).
• Drink enkel water uit verzegelde flessen, schil het fruit en wees voorzichtig met rauwkost.
• Bij aankomst moet U de tijd nemen om te acclimatiseren. Ga niet direct in de zon liggen, neem wat meer rust dan normaal, wees voorzichtig met alcohol, eet regelmatig en probeer het lokale levensritme over te nemen.
• Zonnecrème met hoge beschermingsfactor, zonnehoed en zonnebril zijn een must.
• Vermijd ijsjes en ijsgekoelde dranken.
• Na lang blootgesteld te zijn aan de zon is het aangeraden om lauwe dranken te consumeren in plaats van frisdranken.
• Zorg voor een middel tegen de muggen. De muskiet is actief van zonsondergang tot zonsopgang. De beste bescherming wordt nog steeds verkregen door in de tijd dat de mug actief is goedsluitende, lichtgekleurde kleding te dragen en op de onbedekte lichaamsdelen een goed insectenwerend middel aan te brengen.
• Contactlensdragers krijgen nogal eens last van geïrriteerde ogen door stof en opstuivend woestijnzand. Wij raden U aan een reservebril mee te nemen

Wij raden U aan om enige weken voor vertrek contact op te nemen met een bevoegde instantie zoals uw huisarts of het Tropeninstituut.

MAALTIJDEN

De Chinese keuken is al lang populair in het Westen en op de menukaarten in het hele land vindt men naast de regionale specialiteiten de favoriete gerechten terug. De traditionele Chinese keuken kan in vier hoofdgroepen worden onderverdeeld: Peking, Guangzhou, Shanghai en Sezhuan.

Specialiteiten van Beijing zijn de Peking Eend, Mongoolse barbecue en groenten. De keuken uit Shanghai gebruikt veel kruidige vis en schelpdieren, terwijl de gerechten uit Sezhuan nog pittiger zijn, met gerookte eend als specialiteit. De Cantonese keuken bevat veel gestoomde en roergebakken gerechten en is niet zo pittig als de andere keukens. Ingrediënten die in heel China veel worden gebruikt zijn rijst, mie, sojabonen, sauzen en wrongel (tahoe), spruiten en chilipeper. Bijna alle soorten planten en dieren worden in de Chinese keuken omgetoverd tot een smakelijk gerecht, zodat de avontuurlijke proever hond, kat, slang, aap en schildpad kan uitproberen. Het eten wordt gewoonlijk in een schaaltje geserveerd en wordt met stokjes gegeten. Er zijn echter talloze restaurants en hotels waar men Westers eten serveert.

Thee, koffie en bier worden het meest gedronken. Er is een grote verscheidenheid van plaatselijk geproduceeerde wijn en sterke drank. Westerse en Chinese frisdranken zijn overal verkrijgbaar en in de meeste stadscentra ook flessen mineraalwater. De gedestilleerde rijstwijn, of maotai, is een van de bekendste nationale dranken.

SHOPPING

De meeste steden hebben tenminste een markt, waar men alles kan kopen van vers fruit en groente tot kleding en antiek. In de grotere steden vindt men warenhuizen (Friendship Stores) die geïmporteerd voedsel, kleding en huishoudelijke artikelen verkopen.

De bezoeker kan kiezen uit een hele reeks souvenirs. Populair zijn de zijden kleding en stoffen, ornamenten van keramiek en brons, miniatuurbeelden en voorwerpen uit de revolutie.

ELEKTRICITEIT

De standaard stroomspanning is 220 volt wisselstroom (50 hertz). De stekkers hebben twee stekers, hoewel er in de grote hotels ook voorzieningen zijn voor andere stekkers. Stroomstoringen komen vooral in de grote steden in de zomermaanden voor.

FOTOGRAFEREN

Batterijtjes voor uw camera zijn moeilijk of niet te vinden. Denk eraan deze te vernieuwen voor uw vertrek. Wees voorzichtig bij het fotograferen van heilige plaatsen en vraag eerst om toelating. Luchthavens worden beschouwd als militair domein: fotograferen en/of video-opnamen maken zijn er dus totaal verboden.

BAGAGE

De maximale norm, opgelegd door de luchtvaartmaatschappij, bedraagt 20 kg per persoon. Daarnaast is een middelgrote handbagage toegelaten in de passagiersruimte van het vliegtuig.

GIDSEN EN REISLEIDING

Er zijn in China goede Frans- en Engelstalige gidsen. Ze hebben dikwijls een ander accent dat voor ons moeilijk is te begrijpen. De reisleiding moet vertalen in de mate van het mogelijke, indien en waar dat nodig blijkt.

Niet vergeten: Een reisleider is geen gids.

FOOIEN

Fooien zijn een verworven recht. Bijna iedereen verwacht een fooi. In principe wordt die enkel gegeven aan iemand die een service of prestatie heeft geleverd. Er dient rekening gehouden te worden met de levensstandaard van het land.

Bij begeleide rondreizen steeds het advies vragen aan de reisleiding. Men moet er rekening mee houden dat mensen die in het toerisme werken van een veel hoger niveau zijn en dus logischerwijze een fooi verwachten op hun niveau.

Voor het gemak van de reiziger mag er door de reisleiding in samenspraak met de klanten een fooienpot worden aangelegd. De fooienpot dient te worden aangelegd in lokale munt en de reisleiding houdt dagelijks de groep op de hoogte.

Omdat wij niet vooraf weten hoeveel deelnemers er zullen zijn kunnen wij de fooien niet inrekenen. Escape heeft wel een bedrag bij benadering bepaald waaraan de reisleiding, in geval van fooienpot, zich dient te houden. In deze fooienpot zijn alle lokale fooien voorzien, behalve persoonlijke diensten buiten de groep om.

 

Tunisie

Tunisie

Newsletter