SPANJE

Andalusië is ongetwijfeld één van de mooiste streken van Spanje. Ontdek de enorme rijkdom aan Moorse monumenten, de paradijselijke stranden, de prachtige natuurgebieden en de monumentale bouwwerken uit de renaissance en de barok. De verfrissende tuinen,...

ons aanbod >>>

 

 

Formaliteiten

Burgers van de Europese Gemeenschap kunnen in Spanje vrij rondreizen. Volwassenen en kinderen dienen over een geldig identiteitsbewijs te beschikken, te bekomen bij de afdeling bevolking van uw gemeente. Burgers met een andere nationaliteit nemen best contact op met hun ambassade.

Wanneer dit land bezoeken

De zomer is het populairste seizoen omdat er dan verschillende festivals rond deze tijd van het jaar zijn, inclusief het stierenrennen in Pamplona; Spanje heeft de neiging om nogal druk te zijn. Het weer is gewoonlijk lekker in de lente (half maart tot begin juni) en in de herfst (begin september tot begin november).

Elektriciteit

De stroom is gewoonlijk 220 volts AC, 50 Mhz, maar op sommige plaatsen is het nog altijd 125 volts. De stekkers hebben twee ronde staafjes.

Feesten/festivals

1 januari Nieuwjaarsdag
6 januari Driekoningen

Goede Vrijdag

1 mei Dag van de Arbeid
11 juni Sacramentsdag
24 juni Heiligendag van Koning Juan Carlos
25 juli De H. Jacobus van Compostela
15 augustus Hemelvaartsdag
12 oktober Nationale Dag
8 december Onbevlekte Ontvangenis
25 december Kerstmis

Het feest van de Onbevlekte Ontvangenis is in Barcelona geen Officiële Feestdag.

Regionale feestdagen

28 februari 1999 Andalusië
31 maart Barcelona en Palma de Mallorca
15 mei Madrid
17 mei Galicië
31 mei Castilië-La Mancha
9 juni La Rioja
25 juli Cantabrië
8 september Asturië en Estremadura
11 september Catalonië
15 september Cantabrië
9 oktober Valencia
13 oktober Andalucië, Aragon, Asturias, Ceuta en Melilla
26 december Barcelona en Palma de Mallorca

De data van de regionale feestdagen kunnen elk jaar veranderen.

Klimaat

Er is een grote verscheidenheid aan klimaten in Spanje. Het binnenland heeft een landklimaat terwijl de meeste kustgebieden en eilanden een zeeklimaat hebben.
Het centrale plateau, of Mereta, heeft een landklimaat. De zomers zijn erg heet en de winters koud. De zomers zijn ook erg droog en worden vaak begeleid door een hitte mist, bekend als de calina. De regen valt over het algemeen in de lente en in de herfst. Onweer komt onregelmatig voor. De bergen die het plateau omringen, krijgen meer regen en hebben in de winter vaak sneeuw.

Ten noorden van het Cantabrië gebergte, hebben Baskenland, Cantabrië, Asturië en Galicië een zeeklimaat met koele zomers en milde winters. Het is er vaak bewolkt en er vallen regelmatig buien.

Langs de Middellandse Zeekust is het klimaat gematigd, met regen in de lente en de herfst. Murcia heeft een bijna Afrikaans klimaat en heeft talloze palmbomen. Er valt weining regen en de calina, of hittemist, is normaal gedurende de zomer.

Langs de Atlantische kust zijn de zomers koeler en tijdens de winter komen behoorlijke zware regenbuien voor. Landinwaarts zijn de zomers heet en vermindert de regenval.

De Balearen hebben een zeeklimaat met koele, natte winters en warme, droge zomers.

De Canarische eilanden hebben zelfs een nog warmer klimaat. De kustgebieden zijn redelijk zacht, maar in het binnenland, speciaal in de dorre gebieden rond Tenerife, kan het gedurende de dag erg heet worden, terwijl de nachten koud zijn. De berg Teide is ''s winters vaak bedekt met sneeuw en het merendeel van de regen valt in de winter.

Taal

Castiliaans, Catalaans, Gallego en Euskera zijn de officieel erkende talen. Over het algemeen wordt Castiliaans in Noord-Spanje gesproken en is het de meest gebruikte taal; Catalaans wordt gesproken in Catalonië, Valencië en op de Balearen; Gallego wordt gesproken in Galicië en in het Noord-Westen van Spanje; terwijl Euskera in Baskenland gesproken wordt. Euskera dateert nog van voor de Romeinse invasie en lijkt totaal niet op enige andere Europese taal.
Engels en Frans worden in Spanje op school gegeven en Engels wordt in de grotere hotels en toeristenoorden begrepen. Als u door Spanje gaat reizen, is het verstandig om een boekje Hoe zeg ik het in het Spaans? mee te nemen en iets Spaans te leren.

Inleiding

Andalusië is ongetwijfeld één van de mooiste streken van Spanje. Ontdek de enorme rijkdom aan Moorse monumenten, de paradijselijke stranden, de prachtige natuurgebieden en de monumentale bouwwerken uit de renaissance en de barok. De verfrissende tuinen, de Moors geïnspireerde patio''s, de smalle steegjes en de romantische pleintjes zullen uw hart veroveren. Voeg daarbij de Spaanse zon, de hemelsblauwe lucht en de talrijke charmante, elegante en exclusieve hotels en uw reis naar Andalusië wordt vast en zeker een succes.

De talrijke ''pueblos blancos'' of witte dorpjes en de typische ''hacienda''s'' of landerijen weten elke reiziger te bekoren. En de tradities zoals de stierengevechten, de flamencomuziek en de geraffineerde gastronomie (hammen, worsten, gazpacho, wildschotels, tortilla''s, enz,...) in combinatie met de culturele en natuurlijke juweeltjes maken van Andalusië een wonderlijke en onvergetelijke vakantiebestemming.

 

Tunisie

Tunisie

Newsletter