SRI LANKA

De Parel van de Indische Oceaan verbergt vele schatten van verdwenen beschavingen in haar weelderig groene plantengroei. De ‘Traan van Boeddha’ met zijn miskende natuurreservaten en zijn prachtige gouden stranden is een uitstekende samenvatting van Azië....

ons aanbod >>>

 

 

Inleiding

De Parel van de Indische Oceaan verbergt vele schatten van verdwenen beschavingen in haar weelderig groene plantengroei. De ‘Traan van Boeddha’ met zijn miskende natuurreservaten en zijn prachtige gouden stranden is een uitstekende samenvatting van Azië.

Formaliteiten

U dient in het bezit te zijn van een internationale reispas die nog minstens 6 maanden na de terugreis moet geldig zijn.

Klimaat

Sri Lanka situeert zich in de tropen, niet ver weg van de evenaar. Het is er zacht tot warm en vochtig het hele jaar door. In de bergachtige streken is het wat minder warm.

Colombo, gelegen aan de kust, heeft een jaarlijkse gemiddelde temperatuur van 25°c tot 30°c. In de bergstreken van Nuwara Eliya is de gemiddelde temperatuur 15°c tot 20°c.

Het jaar is verdeeld in 2 seizoenen de droge periode en de moessonperiode. In het zuidwesten van het eiland duurt de moessonperiode van mei tot september.

In het noordoostelijke deel van het eiland begint de moessonperiode in november tot februari.

Gezondheid

Geen enkele inenting is verplicht. Inentingen tegen DPT (difterie, tetanos en polio) en hepatitis A worden aanbevolen, alsook malariapreventie voor sommige streken in Sri Lanka. Raadpleeg hiervoor uw huisarts.

Voorziet U echter wel van een kleine reisapotheek (ORS, aspirine, middel tegen keelpijn,...)

• Zorg er wel voor dat U medicatie tegen darmstoornissen bijhebt (vb. immodium, ercefuryl, visceralgine,...).
• Drink nooit water van de kraan, doch steeds water uit een gesloten fles of frisdrank. De thermosfles op uw hotelkamer
bevat gefilterd water, maar er wordt veiligheidshalve niet van gedronken, tenzij u mecropur-tabletten bij u heeft.
• Bij aankomst moet U de tijd nemen om te acclimatiseren. Ga niet direct in de zon liggen, neem wat meer rust dan normaal, wees voorzichtig met alcohol, eet regelmatig en probeer het lokale levensritme over te nemen.
• Zonnecrème met hoge beschermingsfactor, zonnehoed en zonnebril zijn een must.
• Vermijd ijsjes en ijsgekoelde dranken.
• Na lang blootgesteld te zijn aan de zon is het aangeraden om lauwe dranken te consumeren in plaats van frisdranken.
• Zorg voor een middel tegen de muggen. De muskiet is actief van zonsondergang tot zonsopgang. De beste bescherming wordt nog steeds verkregen door in de tijd dat de mug actief is goedsluitende, lichtgekleurde kleding te dragen en op de onbedekte lichaamsdelen een goed insectenwerend middel aan te brengen.
• Contactlensdragers krijgen nogal eens last van geïrriteerde ogen door stof en opstuivend woestijnzand. Wij raden U aan een reservebril mee te nemen.

Wij raden U aan om enige weken voor vertrek contact op te nemen met een bevoegde instantie zoals uw huisarts of het Tropeninstituut.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen België en Sri Lanka is 04h00 (later dan bij ons) in de zomer, 05h00 (later dan bij ons) in de winter.

Taal

Singalees en Tamil. Engels algemeen verspreid.

Munt

De roepee (Rs) is de Sri Lankaanse (LKR) munteenheid, die verdeeld is in 100 cents. Er zijn bankbiljetten van 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1000. Voor de volgende bedragen zijn er muntstukken: 5, 10, 25 en 50 cents en Rs 1, 2, 5 en 10. Grote bankbiljetten worden het best gewisseld voor kleinere bankbiljetten want vele handelaars hebben geen klein geld. Accepteer geen gescheurde en vuile bankbiljetten, want deze worden vaak geweigerd in banken of winkels. U kunt travellers cheques wisselen in alle grote banken. Thomas Cook, Visa en American Express zijn de meest gekende. De meeste banken zullen een commissie heffen tussen 1% en 8%. De bank van Ceylon heft de laagste commissie. Mastercard, Visa, American Express en Diners Club worden bijna overal aanvaard. American Express heeft een kantoor in Colombo.

Koers: € 1 = 151.54 LKR (april 2010)

Elektriciteit

Het standaard voltage is 220 volt wisselstroom (50 Hz) maar op sommige plaatsen is dat slechts 110 volt. Gewoonlijk passen de Europese stekkers met twee ronde pinnen in het stopcontact. In sommige gebieden vindt u nog stekkers met drie ronde pinnen in het stopcontact. U neemt het beste een adapter meer.

Hoewel de stroomvoorziening redelijk betrouwbaar is in stedelijke gebieden, komen er in de landelijke en meer afgelegen delen van het land dikwijls stroomonderbrekingen voor.

Verzekering

Een verzekering tegen eventuele medische verzorging, repatriëring, schade of verlies van bagage is sterk aan te raden. De formule van “Escape Touring Insurance” is hiervoor best aangewezen. Tegen de premie van 6% op de totale reissom worden alle mogelijke risico’s gedekt: annulatie (100% terugbetaald), bagage, repatriëring en reisongevallen. Raadpleeg uw reisagent voor verdere informatie.

Bagage

De maximale normen opgelegd door de luchtvaartmaatschappij, bedragen 20 kg per persoon. Daarnaast is een middelgrote handbagage toegelaten in de passagierscabine van het vliegtuig.

GEDRAGSREGELS & OMGANGSVORMEN

Eigenlijk is dit een vrij tolerant land met vriendelijke mensen die goed op buitenlanders reageren wanneer ze met respect behandeld worden. Enkele elementaire beleefdheidsbetuigingen en gewoonten moeten echter in acht genomen worden. De traditionele begroeting van de Singalesen en Tamils is « het gebed van de handen ». Hierbij houden ze hun handen samen voor de borst. De Singalesen zeggen ayubowan, terwijl de Tamils vanakkam zeggen. Letterlijk vertaald betekenen deze beide woorden «Moge u een lang leven hebben ».
Vooral vrouwen kunnen het beste kleren met een groot decolleté vermijden. In het bijzonder wanneer u een tempel of religieuze plaats bezoekt, draagt u het beste simpele kledij. Voor diegene die houden van de zee, is het aangeraden om enkel strandkledij te dragen op het strand of in de omgeving van de badplaats. Monokini is illegaal. Binnen de grenzen van sommige badplaatsen wordt dit wel toegelaten.
Het is onbeleefd om foto’s te nemen of de handen te schudden van een monnik. U mag nooit de handen schudden of een foto nemen van een Sri Lankese vrouw zonder haar toestemming. De linkerhand wordt door de Sri Lankesen beschouwd als onrein, dus mag u enkel met uw rechterhand voorwerpen geven of aannemen.

KLEDIJ

Kledij is vooral in functie van het klimaat. Stadskledij is nergens vereist, ook niet in de hotels.

Bijna alle hotels hebben een 1-dag laundry service. Bij voorkeur neemt U lichte en katoenen kledij mee; maar vergeet niet een warme trui voor de frisse avonden/nachten en als bescherming tegen de airconditioning (bus en hotels). Een kleedje of een hemd met lange mouwen behoeden u tegen vervelende muggen. Een licht opvouwbare regenjas of paraplu kan eveneens nuttig zijn. Zorg voor comfortabel schoeisel. Neem een zonnehoedje, zonnebril, eventueel een badpak en zonnecrème met hoge beschermingsfactor mee.

MAALTIJDEN

De basis voor elk gerecht is in Sri Lanka curry en rijst. De curies zijn gemaakt met vlees en zeevruchten zoals garnalen, langoesten of krab en zijn gekruid met koriander, komijn, piment, kardemom, peper en kaneel. De Sri Lankeese curies zijn sterk gekruid. De smaak wordt verzacht met yoghurt of gestremde melk. Met water bereikt u een omgekeerd effect. De Sri Lankezen eten met hun vingers en u wordt in bijna elk etablissement uitgenodigd om hetzelfde te doen. Er is ook vegetarisch eten maar veel minder dan in India.

Andere Sri Lankese specialiteiten zijn hopper, kleine pannekoeken met een spiegelei of honing en yoghurt, rotti, een dun rond plat brood, de vadai, heerlijke beignets. De Lamprai is rijst gekookt in een bouillon, gerold in een bananenblad met curies van vlees en groenten en dan gebakken in de oven. U vindt de invloed van de Portugese en Hollandse keuken uit het koloniale tijdperk terug in gerechten zoals frikadels (gefrituurde vleesbollen of vis) en in de nagerechten met bladerdeeg zoals Foguete en bolo folhado.

De desserten zijn gesuikerd en heerlijk. Een zeer gekend ingrediënt in de desserten is de jaggery, gestremde buffelmelk dat hard gemaakt werd. Populaire desserten zijn wattalappam gemaakt van kokosnoten, melk, jaggery en cajounoten. Ook aluva is een gekend dessert gemaakt van rijstmeel, suikerstroop en karamel van cajounoten. Kavun of olietaart is een kegelvormige taart gemaakt van gefrituurd deeg.

In Sri Lanka kweken ze tropische vruchten zoals de ananas, de papaya, kokosnoten, de mango, de bananen en ook minder gekend fruit zoals de mangosteen, jaquefruit en de rambutan.

De meeste restaurants in de hotels serveren een smakeloos menu dat een versie is van de internationale keuken. De familieherbergen alsook de rusthuizen serveren een zeer goed Sri Lankees menu. Er zijn andere restaurants in Colombo en in de andere steden vindt u een Europese, Indische, Chinese en Japanse keuken.

Wat betreft de frisdranken, is Sri Lanka zeer gekend voor zijn Ceylan thee, dat de nationale drank is en vaak zeer goed bereid is. De kwaliteit van de koffie is vaak minder goed. De niet gealcoholiseerde dranken in fles zijn gemakkelijk beschikbaar.

Hoewel het belangrijk is om alles wat water bevat te vermijden, zelfs ijsblokken voor gezondheidsredenen, is de verse melk van kokos (Thambili) van de koning van de kokos een gezonde en voedzame drank .

U vindt overal bier maar het is niet goedkoop. Een populair lokale drank is de Toddy, afkomstig van het sap van de palmboom. Na het gisten en het raffineren wordt de uiteindelijke drank “arrack” bekomen. Het is belangrijk om u te herinneren dat gedurende de maandelijkse festivals van Poya, een groot deel van de restaurants gesloten is en er geen alcohol geserveerd wordt.

WINKELEN

Er is een groot aanbod van artisanale objecten in Sri Lanka. De artikelen die de moeite waard zijn om aan te kopen zijn de batiks, edelstenen, thee, kruiden, lederwaren zoals zakken en valiezen, gelakte producten, artikelen van geweven koord, ook handgemaakte maskers die gebruikt worden voor traditionele ceremonies, festivals en processies.

Kandy en Negombo zijn twee goede plaatsen om batiks te kopen. Het centrum van de handel van edelstenen is Ratnapura. Er zijn Laksala winkels uitgebaat door de regering in Colombo, Galle, Matara, Kegalle, Kalutara, Kurunnegala, Udagama, Batticaloa, Anuradhapura, Bentota, Hikkaduwa, Ratnapura en Medawachchiya.

Sommige producten kunt u kopen in kraampjes in de straten of op de markt. Afdingen wordt vaak aanvaard in de winkels en de markten.

Het is illegaal om artikelen vervaardigd uit dierlijke materialen te kopen zoals ivoor en schilden van schildpadden.

FOTOGRAFIE

Batterijtjes voor uw camera zijn moeilijk of niet te vinden. Denk eraan deze te vernieuwen voor uw vertrek.

Voor het fotograferen van de bevolking is het beter eerst toestemming te vragen. In de sommige monumenten moet er betaald worden voor camera’s en video.

Daar deze bedragen regelmatig veranderen kunnen wij u geen richtprijs geven.

GIDSEN

Er zijn in Sri Lanka goede Frans- en Engelstalige gidsen. Ze hebben dikwijls een ander accent dat voor ons moeilijk is te begrijpen.

FOOIEN

Fooien zijn een verworven recht. Bijna iedereen verwacht een fooi. In principe wordt die enkel gegeven aan iemand die een service of prestatie heeft geleverd. Er dient rekening gehouden te worden met de levensstandaard van het land.

Men moet er rekening mee houden dat mensen die in het toerisme werken van een veel hoger niveau zijn en dus logischerwijze een fooi verwachten op hun niveau.

 

Tunisie

Tunisie

Newsletter