JAPAN

Het land van de rijzende zon blijft fascineren en verrassen.

Immers, het futurisme van de deze hoogtechnologische beschaving lijkt niet in strijd te zijn met de soms middeleeuwse tradities en gebruiken.

De 1400 jaar oude Zen is zelf...

ons aanbod >>>

 

Inleiding

Het land van de rijzende zon blijft fascineren en verrassen.

Immers, het futurisme van de deze hoogtechnologische beschaving lijkt niet in strijd te zijn met de soms middeleeuwse tradities en gebruiken.

De 1400 jaar oude Zen is zelfs wereldwijd een begrip geworden!

Reisformaliteiten

U dient in het bezit te zijn van een internationale reispas die nog minstens 3 maanden na de terugreis moet geldig zijn

Munteenheid en wisselen

De lokale munt is de yen: in Japan € 1 = +/- 124 JPY (april 2010); Eén yen bestaat uit 100 paise. De meeste betalingen worden in cash verricht. Credit cards als Visa, Dinners Club, American Express en MasterCard worden veel gebruikt en geaccepteerd. Travellers cheques kunnen worden ingewisseld bij de grotere banken, hotels en sommige tax-free winkels. Om verschillen van de wisselkoers te ontwijken wordt geadviseerd om Traveller cheques in Japanse Yens mee te nemen. De invoer van lokaal geld is ongelimiteerd. De uitvoer van Japanse Yens is gelimiteerd tot 5.000.000 yens.

Verzekering

Een verzekering tegen eventuele medische verzorging, repatriëring, schade of verlies van bagage is sterk aan te raden. De formule van “Escape Touring Insurance” is hiervoor best aangewezen. Tegen de premie van 6% op de totale reissom worden alle mogelijke risico’s gedekt: annulatie (100% terugbetaald), bagage, repatriëring en reisongevallen. Raadpleeg uw reisagent voor verdere informatie.

Bagage

De maximale normen opgelegd door de luchtvaartmaatschappij, bedragen 20 kg per persoon. Daarnaast is een middelgrote handbagage toegelaten in de passagierscabine van het vliegtuig.

Kledij

Alle Japanners zijn steeds netjes en conventioneel gekleed. Ze verwachten dan ook hetzelfde van hun gasten.
Kies voor vrij conservatieve kleren en degelijkheid. Als westerse man van doorsnee grootte moet je er niet op rekenen dat je buiten de grote steden iets in je eigen kledingmaat zal kunnen kopen.
Afgezien van de hete en zeer vochtige zomer verschilt het Japanse klimaat niet sterk van het onze en je kunt er dus dezelfde kleding dragen. Voor de lente en de herfst is een lichte regenjas voldoende., terwijl een gevoerde regenjas in de winter volstaat (met uitzondering van het noordelijk deel van het land). Overigens zijn de lente (met zijn mooie kersenbloesems) en de herfst (met zijn grote variëteit aan kleuren) de mooiste en de beste perioden om een bezoekje aan Japan te brengen.
Bij bezoek aan heilige plaatsen zijn shorts verboden, schouders bedekt en worden schoenen uitgedaan (het is handig een paar oude kousen bij de hand te hebben: zo hoeft u niet blootsvoets te lopen of nieuwe kousen vuil te maken). Zorg voor comfortabel schoeisel. Neem een zonnehoedje, zonnebril, eventueel een badpak en zonnecrème met hoge beschermingsfactor mee. Een zaklantaarn kan van pas komen.

Gezondheid

Geen enkele inenting is verplicht. Inentingen tegen DPT (difterie, tetanos en polio) en hepatitis A worden aanbevolen. Raadpleeg hiervoor uw huisarts.

Voorzie U echter wel van een kleine reisapotheek (ORS, aspirine, middel tegen keelpijn,...)

• Zorg er wel voor dat U medicatie tegen darmstoornissen bij hebt (vb. immodium, ercefuryl, visceralgine,...).
• Drink nooit water van de kraan, doch steeds water uit een gesloten fles of frisdrank. De thermosfles op uw hotelkamer bevat gefilterd water, maar er wordt veiligheidshalve niet van gedronken, tenzij u mecropur-tabletten bij u heeft.
• Bij aankomst moet U de tijd nemen om te acclimatiseren. Ga niet direct in de zon liggen, neem wat meer rust dan normaal, wees voorzichtig met alcohol, eet regelmatig en probeer het lokale levensritme over te nemen.
• Zonnecrème met hoge beschermingsfactor, zonnehoed en zonnebril zijn een must.
• Vermijd ijsjes en ijsgekoelde dranken.
• Na lang blootgesteld te zijn aan de zon is het aangeraden om lauwe dranken te consumeren in plaats van frisdranken.
• Contactlensdragers krijgen nogal eens last van geïrriteerde ogen door stof en opstuivend woestijnzand. Wij raden U aan een reservebril mee te nemen

Wij raden U aan om enige weken voor vertrek contact op te nemen met een bevoegde instantie zoals uw huisarts of het Tropeninstituut.

Maaltijden

Het is mogelijk om goedkoop te eten in Japan. In Japan is er een grote verscheidenheid aan gerechten, de bekendste zijn sushi, sashimi, teppanyaki, sukiyaki, en miso-soep. Op elke hoek van de straat kunt u noedel(soepen) eten. Er zijn talloze restaurants die hun gerechten, nagemaakt in was, in een vitrine buiten de deur hebben staan. De prijzen staan erbij vermeld en u kunt kiezen uit zowel Japanse als internatonale gerechten. In restaurants waar u van te voren geen prijzen te zien hebt gekregen kan de rekening erg hoog uitvallen. In Japan heeft men ook zeer veel Japans-Chinese restaurants waar men al vanaf € 7 een eenvoudig gerecht vindt. Daarnaast zijn er speciale restaurants (kanmi-ya) waar u koffie, thee, nagerechten, en snacks (Japans) kunt krijgen.
In minshuku en ryokan (Japanse stijl pensions) krijgt u vaak zowel het ontbijt als diner in Japanse stijl, op verzoek kan er soms ook een westers ontbijt geserveerd worden.
In Japan kunt u natuurlijk ook Westers eten krijgen, bijvoorbeeld bij de bekende fastfood-restaurants.
Bij de talloze automaten langs de kant van weg kunt u voor ± 120 yen blikjes drinken verkrijgen, variërend van soep tot ijskoffie.
In de trein kunt u, naast de traditionele lunchboxen (eki-ben), koffie, thee en frisdranken kopen.
In Japan eet men met stokjes, maar gewoon bestek is vaak ook verkrijgbaar.

Shopping

Als u artikelen tegen schappelijke prijzen wilt kopen, spitst u best uw aandacht toe op elektronische toestellen, zoals video’s en fototoestellen. Als u zich laat bekoren door een hifi-installatie, dient u eraan te denken dat de elektriciteitsvoorziening niet overeenstemt met die van de meeste andere landen ter wereld. Probeer dus een adaptor te vinden. Wanneer u in Japan bent, is het gebruikelijk om de prijzen te vergelijken, want er kunnen grote verschillen bestaan tussen een winkel en een andere.

De Japanse ambachtskunst is van hoge kwaliteit, en het zijn prachtige geschenken om te geven. Kimono’s, aardewerk, porselein, poppen, en papierwaren, zoals vliegers, lantaarns en waaiers worden veelvuldig aangekocht. Degenen die ervan dromen om terug te keren met een katana (een samoeraizwaard) voor elk van hun vrienden zullen ontgoocheld zijn: het zijn de duurste artikelen die u in het land kan kopen.

Elektriciteit

Er zijn twee verschillende elektriciteitsleveranciers, een voor Oost- en de andere voor West-Japan. Die uit Oost-Japan levert wisselstroom van 100 volt/50 Hz, en die uit West-Japan van 100 volt/60 Hz. U zal een transformator en een adapter nodig hebben. Neem ze in ieder geval mee, anders zal u ze in de meeste elektrowinkels kunnen kopen. De stopcontacten hebben twee platte pluggen.

Douane

U mag taksvrij het volgende invoeren:
- 400 sigaretten/100 sigaren/500 g tabak;
- 3 keer 760 ml alcohol;
- 57 ml parfum;
- Souvenirs voor een totale waarde van 200.000 yen.

Er gelden geen beperkingen op de in- of uitvoer in of uit Japan van de lokale munteenheid of buitenlandse munteenheden. U mag echter slechts vijf miljoen yen uitvoeren.

Fotografie

Foto- en filmmateriaal zijn overal verkrijgbaar (hoe zou het ook anders kunnen in dit technologisch zeer vergevorderd land), maar gek genoeg zijn films voor kleurendia''s soms wat moeilijk te vinden. Neem dus een voorraadje mee van thuis. Denk eraan dat je veel foto''s zal nemen.

Tijd en klimaat

Het tijdsverschil tussen België en Japan is 7 uur (later dan bij ons) in de zomer, 8 uur (later dan bij ons) in de winter.

Door de lengte van het land en de bergketens verschilt het klimaat per regio nogal tijdens de vier jaargetijden, die net als in Europa duidelijk te onderscheiden zijn. In Ura-Nihon, ten westen van de bergen, ligt er ''s winters bijvoorbeeld veel sneeuw maar is het in augustus vaak tropisch warm.

Bepalend voor het klimaat in Japan is de moessoncirculatie van Oost-Azië en de maritieme ligging waardoor er geen extreme temperaturen voorkomen. De zomermoesson zorgt voor de meeste neerslag, behalve op het eiland Honshū, waar de meeste neerslag in de winter valt. De meeste regen valt van half juni tot half juli ("baiu" of pruimenregen) en in september ("shurin"). De regenachtigste streken liggen in het zuiden van Kyūshū langs de Grote Oceaan. Gemiddeld valt er op geheel Japan gemiddeld 1778 mm per jaar. In het grootste deel van het land valt gemiddeld minimaal 1016 mm per jaar. De droogste plek is Oost-Hokkaidō met ca. 940 mm per jaar; de natste plek is het Kii-schiereiland op Centraal-Honshū met meer dan 4000 mm per jaar. Tijdens de tropische cyclonen, de tyfonen, komen vooral in september en oktober voor en er kan dan in korte tijd zeer veel regen vallen.

''s Winters zijn er grote temperatuurverschillen in het zuiden en het noorden en in het oosten en het westen. In het noorden daalt de temperatuur ''s winters tot onder het vriespunt en op Hokkaidō zelfs tot –7°C waarbij de sneeuw metersdik het land bedekt. Langs de oostkust wordt de temperatuur gematigd door de Kuro-Shio, een warme golfstroom. Op het zuidelijke eiland Kyūshū daalt de temperatuur in januari niet verder dan +7°C. Op Okinawa blijft het in de winter gemiddeld 16°C.
Naar gelang de geografische breedte is het ''s zomers over het algemeen vrij warm.

Samenvattend

Hokkaidō: over het algemeen koel en regenachtig met korte warme zomers en lange koude winters. Het gehele jaar door neerslag, maar droger dan in de rest van Japan.
Honshū, Shikoku, Kyūshū: deze eilanden hebben een gematigd, regenachtig klimaat.Vooral in de zomer en in de herfst neerslag aan de oostkust en in de zomer en de winter aan de westkust. De temperaturen variëren sterk naar gelang de breedtegraad: ''s winters van koud tot zacht en ''s zomers van warm tot zeer warm.

Okinawa: heeft een subtropisch klimaat met zeer warme vochtige zomers en vrij warme winters. Het hele jaar door veel regen, maar vooral in de zomer.

Praktische weetjes

De benedenverdieping is in Japan de eerste verdieping. Onze tweede verdieping is in Japan dus de derde. Dit is belangrijk, wil je zonder problemen naar je hotelkamer gaan.

Wanneer je iets verliest of ergens vergeet is de kans op terugkrijgen zeer groot, hetzij via het bureau Gevonden Voorwerpen (in Tokio tel. 3814-4151, in Osaka tel. 933-5618), hetzij zelfs op de plaats waar je de dingen hebt achtergelaten. een Japanneer heeft veel eerbied voor andermans spullen en zal ze niet aanraken. Zelfs uren nadat je ze verloren of ergens vergeten bent, bestaat de kans dat ze nog steeds op dezelfde plaats liggen of dat de eigenaar van bijv. het restaurant of het museum de verloren spulletjes in "verzekerde bewaring" heeft genomen.

 

Tunisie

Tunisie

Newsletter