TURKIJE

 

turkijeTurkije is een heel groot land met een contrastrijk reliëf dat velerlei klimatologische invloeden ondergaat. In Istanbul wordt het mediterraneaanse klimaat beïnvloed door de Zwarte Zee en de Balkan. De temperatuurverschillen zijn klein....

ons aanbod >>>

 

 

ONZE HOTELS 

We bieden u overnachtingsmogelijkheden aan die beantwoorden aan de beste prijs-kwaliteitsverhouding. We vestigen uw aandacht echter op het feit dat de kwaliteitsnormen moeilijk kunnen worden vergeleken op sommige plekken. De eenpersoonskamers zijn soms minder goed gelegen en kunnen vaak moeilijk worden gegarandeerd. Nu en dan is het derde bed in een driepersoonskamer niet meer dan een veldbed.

 

lUCHTVAARTMAATSCHAPPIJEN

Escape vliegt met lijnvluchtmaatschappijen, voornamelijk Turkish Airlines of Pegasus, die aansprakelijk zijn wanneer de landingsplaats, de uurregeling wijzigt, bij vertragingen, een technisch mankement... maar ook in geval van vertraging, annulatie, overboeking of om het even wat dat kan leiden tot een mislukte aansluiting. Als omwille van deze omstandigheden een gedeelte van het programma niet kan worden nageleefd, wordt niets terugbetaald. We vragen u om begrip op te brengen voor deze ongemakken.

 

GIDSEN

Al onze gidsen zijn gediplomeerde professionals van het Ministerie van Toerisme die meerdere jaren ervaring hebben. Ze zijn Franstalig (soms Nederlandstalig voor bepaalde vertrekdata) en zullen u laten delen in hun uitstekende kennis van de plaatsen, musea en tradities. Ze zullen u ook de passie voor hun land overbrengen.

 

FACULTATIEVE UITSTAPPEN

Escape biedt u de meeste volledige programma's. Daarom wordt het aantal facultatieve uistappen beperkt. Belangrijk: als u niet deelneemt aan een excursie, of ze nu facultatief is en ter plaatse geboekt of is inbegrepen in het programma, wordt niets terugbetaald.

 

FORMALITEITEN

Reizigers met de Belgische nationaliteit dienen in het bezit te zijn van een geldig internationaal paspoort of de Belgische identiteitskaart die minstens drie maanden na de terugkeerdatum geldig is. Het visum dient te worden aangekocht op de luchthaven van aankomst (15€). Escape is op geen enkele manier aansprakelijk als u het visum wordt geweigerd. Als u binnenkomt met de identiteitskaart, gelieve het formulier bij te houden dat werd afgestempeld aan de grensovergang bij aankomst. Kinderen dienen verplicht in het bezit te zijn van een identiteitsbewijs met foto. Reizigers met een andere nationaliteit dienen contact op te nemen met hun consulaat of ambassade. Escape is op geen enkele manier aansprakelijk als de reiziger niet het nodige heeft gedaan om orde te zijn bij zijn aankomst

MUNTEENHEID EN WISSELEN

De nationale munteenheid is de Turkse lira. De waarde ervan luidde op 21/10/11 als volgt: 1€ = 2.55TL. Er bestaat geen enkele beperking op de invoer van vreemde valuta. We geven u de raad om uw geld ter plaatse te wisselen. De meeste kredietkaarten worden aanvaard in winkels, boetiekjes en hotels. De visakaart komt het meest voor. De Euro wordt overal in de handel aanvaard, maar in niet-toeristische streken en bij alle officiële instanties is de Turkse lira vereist. U kunt ook geld afhalen aan geldautomaten met uw kredietkaart of Bancontactkaart als het om een internationaal exemplaar gaat.

 

KLIMAAT

Turkije is een heel groot land (780.000km³, +/- 25 maal de oppervlakte van België) met een contrastrijk reliëf dat velerlei klimatologische invloeden ondergaat. In Istanbul wordt het mediterraneaanse klimaat beïnvloed door de Zwarte Zee en de Balkan. De temperatuursverschillen zijn klein. De lente en herfst zijn aangenaam, de zomer is heet, de winter is relatief zacht en sneeuw is zeldzaam. Langs de Egeïsche en Middellandse Zee is de zomer heet en droog, de lente en hersft zijn vochtiger, maar vaak zonnig en de winter is zacht. In het centrum van Turkije, met name Cappadocië, is het klimaat continentaal en sneeuwt het vaak heel hard in de winter, hetgeen zorgt voor een sprookjesachtig landschap, 's zomers is het er warm en droog. In het oosten van het land is het klimaat heel continentaal met een hete zomer en een strenge winter.

FOOIEN

Fooien zijn een echt begrip in het toerisme. Uiteraard zijn ze niet verplicht, maar als u tevreden bent over een dienst is het gebruikelijk om een fooi te geven. Merk ook op dat de dienst in restaurants en bars niet is inbegrepen in de rekeningen en zo'n 10% bedraagt van de prijs van uw consumpties. Tijdens de rondreizen is het ook gebruikelijk om voor de gids 5 € per dag en per persoon te voorzien en de helft voor de chauffeurs. 

aANKOPEN

Escape legt de klemtoon op de culturele kant van de bestemming. In elke reis zijn ekele commerciële bezoeken voorzien (juwelen, tapijten, leer, enz.), maar deze genieten in geen enkel geval voorrang. Als u vindt dat deze bezoeken te lang duren, kunt u dit melden aan uw gids. Winkelen is volstrekt facultatief. Noch de gidsen noch Escape is aansprakelijk voor de aankopen die u doet.

gEZONDHEID

Geen enkele vaccinatie is vereist.

U vindt in Turkije alle gangbare geneesmiddelen of hun equivalenten. Neem uw gebruikelijke geneesmiddelen mee. De meeste Turkse artsen en apothekers spreken een vreemde taal, meestal Engels. We raden aan om flessenwater te drinken (overal verkrijgbaar).

 

BEVOLKING & TAAL

Turkije telt ongeveer 78 miljoen inwoners, waarvan de meesten wonen in het westen van het land en vooral in enkele grote steden (istanbul heeft ongeveer dertien miljoen inwoners en de hoofdstad Ankara ongeveer vier miljoen).

De overgrote meerderheid van de bevolking is moslim, maar Turkije is een lekenstaat en er heerst volstrekte godsdienstvrijheid.

De officiële taal is het Turks. Het Turks wordt in het Latijnse alfabet geschreven en behoort tot de familie van de Oeral-Altaïsche talen. Het Turks wordt in verschillende dialecten gesproken door meer dan 150 miljoen mensen in de wereld, in een groot gebied tussen de Balkan en Centraal-Azië.

fEESTdAGEN

De officiële sluitingsdag is op zondag. De overhden, banken en scholen zijn ook op zaterdag gesloten.

Turkije volgt de Romeinse kalender. Nieuwjaar is een feestdag. De nationale feestdagen zijn 23 april, 19 mei, 30 augustus en 29 oktober.
De religieuze feestdagen worden geregeld door de Arabische (maan) kalender en verschuiven met tien dagen per jaar. 'Seker Bayrami' (offerfeest, vier dagen) herdenkt de onderwerping en het offer aan Abraham.
In 2012: ramadam (20.07.12 - 18.08.12), ramadamfeest (19-21.08.12) en Offerfeest (25-28.10.12).
Alleen omwille van religieuze feestdagen zijn de winkels gesloten. In toeristische gebieden zijn de winkels het hele jaar door open. De Grote Bazaar en de Kruidenmarkt zijn gesloten tijdens religieuze feestdagen en op zondag. De musea zijn, buiten hun wekelijkse sluitingsdag, slechts een halve dag ('s morgens) gesloten tijdens de eerste dagen van de religieuze feesten.

  

BEZOEKEN AAN DE MOSKEEËN

De moskeeën zijn elke dag open van zonsondergang tot zonsondergang, maar zijn tijdelijk gesloten tijdens de gebedsdiensten. Om een moskee binnen te treden, is het gepast om uw schoenen uit te doen en geen kleding te dragen die grote delen van uw lichaam laat zien (short, minirok, laag uitgesneden T-shirt,enz.). Aan vrouwen wordt gevraagd wordt om het hoofd te bedekken met een sjaal.

 

uURVERSCHIL

In Turkije is het altijd één uur later dan in België.

 

 

 

 

Tunisie

Tunisie

Newsletter