RUSLAND

St.-Petersburg en Moskou.
Peter de Grote creëerde het “Wonder van zijn tijd”, door overal in West-Europa de grote specialisten naar zijn St.-Petersburg te halen. In en rondom de stad wedijveren nu Renaissance, Barok en Art Nouveau. De architect...

ons aanbod >>>

 

 

INLEIDING

St.-Petersburg en Moskou
Peter de Grote creëerde het “Wonder van zijn tijd”, door overal in West-Europa de grote specialisten naar zijn St.-Petersburg te halen. In en rondom de stad wedijveren nu Renaissance, Barok en Art Nouveau. De architectuur vertolkt de rijkdom van weleer. St.-Petersburg is niet de oudste, maar misschien wel de mooiste stad van Oost-Europa. Daar waar St-Petersburg een modieus hersenspinsel van de 18de eeuwse tsaar is geweest, is Moskou een eeuwenoud bolwerk waar macht, rijkdom en gezag onverminderd kracht en ernst uitstralen. Niettegenstaande de verwaarlozing onder het vorige politiek regime, ligt de stad aan de Moskva er stralend bij. De fiere torens en imposante muren van het Kremlin met zijn enkele prachtige kathedralen zijn slechts een fractie van wat deze cultuurmetropool te bieden heeft. Escape ontsluit ze voor u en vond er – naar de traditie van het huis – de “grote gekende” maar ook de kleine typische hoekjes. Welkom in deze cultuurmetropolen.

REISFORMALITEITEN

U dient in het bezit te zijn van een internationale reispas die nog minstens 6 maanden na de terugreis geldig moet zijn. Tevens dient u in het bezit te zijn van een geldig visum. Individuele reizigers dienen zelf voor hun visum te zorgen. Zij dienen bij reservatie hun paspoortgegevens (paspoortnummer, geboortedatum, nationaliteit en verloopdatum) mede te delen aan hun reisagent om de nodige attesten te bekomen voor het aanvragen van hun visum. Voor begeleide groepsreizen kan ESCAPE voor uw visum zorgen. Gelieve hiervoor uw reispas, het ingevuld aanvraagformulier, 1 pasfoto, een kopie van de bijstandsverzekering ten laatste 6 weken voor afreis aan Escape te bezorgen. Indien het visum verzorgd wordt door ESCAPE, worden de reispassen met visa u op de dag van vertrek door de reisbegeleiding overhandigd samen met de vliegtickets.

Individuele reizigers dienen in principe zelf voor hun visum te zorgen.

Uit ervaring weten wij dat het bekomen van een visum niet altijd evident is of dat u hiervoor door uw drukke werkschema gewoonweg geen kostbare tijd voor kan vrijmaken. Daarom heeft ESCAPE ervoor gezorgd dat u deze administratieve rompslomp ook door een professionele en erkende visumdienst kan laten regelen.

De VISUMBALIE helpt u graag bij het bekomen van uw visum en dit aan een sterk verminderde prijs.

De uiteindelijke kostprijs van uw visum bestaat uit verschillende elementen:
1/ het transport van en naar de visumdienst
2/ de prijs van het visum
3/ de kost die aangerekend wordt om een visum te bekomen.

Voor het transport kan u ofwel zelf zorgen ofwel tegen betaling door de visumbalie laten regelen. Deze kost is een variabel prijselement aangezien brandstof, portkosten, … onderhevig zijn aan schommelingen.

De prijs van het visum zelf is in vele gevallen vast. Het gebeurt wel dat een spoedvisum veel meer kan kosten dan een gewoon visum. Voor meer informatie over de juiste kostprijs van uw visum kan u terecht bij de ambassade of het consulaat van het betrokken land of bij de visumbalie.

VERZEKERING

Een bijstandsverzekering is verplicht voor reizigers die naar Rusland vertrekken. Zonder geldige bijstandsverzekering bekomt men immers geen visum. Volgende verzekeringen worden aanvaard door de ambassade: AGF, AIM, AXA, De Europese, DKV, ELVIA, Touring, Europe Assistance, SOVAG, ING, Ethias en CORIS. Een algemene verzekering tegen eventuele medische verzorging, repatriëring, schade of verlies van bagage is sterk aan te raden. Tegen de premie van 6% op het basisbedrag worden alle mogelijke risico’s gedekt: annulatie (100 % terugbetaald), bagage, repatriëring en reisongevallen. Raadpleeg uw reisagent voor verdere informatie.

DOUANE

Bij het betreden van Rusland moet een douaneformulier ingevuld worden. Bij het verlaten van Rusland wordt ditzelfde formulier terug opgevraagd en moet een tweede formulier ingevuld worden.

MUNTEENHEID EN WISSELEN

De lokale munt is de roebel. U mag de roebel niet importeren of exporteren. De waarde van de roebel is afhankelijk van de schommelende wisselkoersen. € 1 = 42 Rub. (15/01/2009). De euro, de US dollar (recente gave briefjes) en kredietkaarten (waar mogelijk) zijn de meest courante betaalmiddelen. Het wisselen van geld is enkel toegestaan bij filialen van de staatsbank. Deze bevinden zich in ieder hotel en op de luchthaven. Houd steeds het bewijs bij. Wanneer U het land verlaat of bij het verrichten van belangrijke betalingen, kan men er soms om vragen. Het terugwisselen van roebels naar US dollars of euro kan enkel bij vertrek naar het buitenland op de luchthaven op vertoon van uw kwitantie.

TIJDSVERSCHIL

In Sint-Petersburg en Moskou is het zowel in de zomer als in de winter 2 uur later dan bij ons.

ELEKTRICITEIT

In Sint-Petersburg en Moskou is de stroomsterkte 220/240 Volt. Een verloopstekker is niet nodig.

ALGEMENE NUTTIGE INLICHTINGEN

In de meeste musea, kerken, theaters en restaurants is het verplicht om mantels en handtassen in de vestiaire te laten. In de meeste musea is het toegelaten om te filmen en te fotograferen mits betaling van 5 tot 20 USD (in Roebels)

FOTOGRAFIE

Neem voldoende reservefilms mee. Er zijn films te verkrijgen maar soms met een ander emulsienummer zodat de kleuren verschillen. Ook de vervaldatum wordt niet altijd gerespecteerd. Ontwikkelen is zeer goedkoop maar de kwaliteit niet gegarandeerd. Batterijtjes voor uw camera zijn moeilijk of niet te vinden. Denk eraan deze te vernieuwen voor uw vertrek. Wees voorzichtig bij het fotograferen van heilige plaatsen en militaire installaties en infrastructuur, vraag eerst om toelating. Sommige plaatsen worden beschouwd als militair domein: fotograferen en/of video-opnamen maken zijn er dus totaal verboden. In de meeste monumenten moet er betaald worden voor camera’s en video. Video is relatief duur. Reisleiding en gids zullen u hierbij helpen.

KLIMAAT

Er heerst een landklimaat. Koude winters, van november tot maart, en warme zomers, van april tot oktober. Sint-Petersburg ligt aan de zee en heeft minder last van de echte vrieskou dan het meer landinwaarts gelegen Moskou. Warme en waterdichte kledij is aan te bevelen in de winter.

FOOIEN

Voor het gemak van de reiziger mag er door de reisleiding in samenspraak met de klanten een fooienpot worden aangelegd. De fooienpot dient te worden aangelegd in lokale munt en de reisleiding houdt dagelijks de groep op de hoogte. Fooien zijn altijd persoonlijk en vrijblijvend.

SHOPPING

Het beste assortiment souvenirs vindt u op de kunst markt aan de Nevski Prospekt, het Ostovskij-plein, rondom het monument van Catharina de Grote. De populairste souvenirs zijn matrjosjka’s (houten popjes in elkaar), beschilderde houten eieren, lakdoosjes en broches. Interessant is ook de aankoop van kunstboeken en CD’s die men zowel in de plaatselijke berjozkawinkels als in de westelijke joint-venture winkels kan bekomen.

AMBASSADE EN CONSULAAT

Ambassade van de Russische Federatie
De Frelaan 66
1180 Uccle
Tél. : 02 / 374.34.00 of 02/374.57.38 of 02/374.68.86
Fax : 02 / 375.26.13

Consulaat van de Russische Federatie
De La Faillelaan 20
2020 Antwerpen
Tel: 03/827.04.64 of 03/827.36.84
Fax: 03/829.05.89

GEZONDHEID

Er zijn geen verplichte inentingen voor Rusland. Een vaccinatie tegen hepatitis A en B is wel aan te raden indien u Rusland individueel wil doorkruisen en van de begane paden wil afwijken. Verder is het raadzaam uw eigen reisapotheek samen te stellen voor uw vertrek en specifieke medicatie in uw handbagage mee te nemen.

TELEFONEREN

Telefoneren van en naar Rusland is relatief duur. In de grotere steden kan met een mobiele telefoon werken. Tijdens de cruises zijn er plaatsen waar niet voldoende dekking is.

ALGEMENE PRAKTISCHE INFORMATIE

In de meeste musea, kerken, theaters en restaurants is het gebruikelijk de mantel af te geven aan de vestiaire. Er kan gefilmd of gefotografeerd worden in de meeste musea mits het betalen van een kleine (tot grote) bijdrage van +/- 5 à 20 euro, te betalen in lokale munt.

 

Tunisie

Tunisie

Newsletter